Espresso – Din lokala tidning

Efter 19 fantastiska år lämnar Solveig Brios Lekoseum

Solveig Nordh är en känd profil som är starkt förknippad med BRIO på olika sätt. Sedan millenieskiftet har Solveig arbetat som verksamhetschef på Brio Lekuseum och många barn och vuxna från trakten har träffat henne när de besökt museet. Nu lämnar hon över ansvaret och ska bland annat ägna sig åt forskning och trädgårdsarbete.

Dialekten avslöjar dock att Solveig är uppväxt någon annanstans än i Osby.
– Jag kommer ursprungligen från Västerbotten. Därav min dialekt som jag fortfarande har kvar och är stolt över, säger hon.
– Att jag hamnade här i Osby berodde på kärleken till Torbjörn som jag träffade i min ungdom. Torbjörn kommer ursprungligen från Osby och var bosatt här. Men när jag var ung så var Skåne den sista platsen jag skulle kunna tänka mig att flytta till, säger hon och skrattar. Nu har jag bott här i större delen av mitt liv och det ångrar jag inte.

Ett uppskattat arv
Brio Lekoseum öppnades år 1984 och redan då var Solveig med och byggde upp utställningar tillsammans med bl.a. Ingvar Pettersson som på den tiden var BRIO:s designchef. Under 80- och 90-talet var Solveig anställd på Brio-reklam. Gert Andersson som var Brios datachef fick senare ansvar för Brio Lekoseum och när Gert gick i pension ”ärvde” Solveig uppdraget efter honom.
Alla osbybor har troligtvis någon gång varit nere i källaren och besökt Tomten i hans verkstad, där Tomtens nissar både snickrar och skapar nya leksaker året runt.
– Utan Gert hade inte Lekoseum haft någon tomteverkstad, berättar Solveig.
Hela gatuplanet är designat och ritat av arkitekten Carl-Folke Jacobsson och uppbyggd av Brios skickliga hantverkare. Maskiner och verktyg kommer från den tidiga leksaksproduktionen under 1900-talets första hälft. Större delen av maskinerna är skänkta av släkten Nilsson vars anfader hade en snickeriverkstad i byn.

Historiskt intresse
Mycket har hänt under Solveigs år på Lekoseum.
– Det första som jag gjorde när jag fick ansvar för Lekoseum var att skapa en plats för företagshistoria. Tomtens lager fick ge plats för ”Ivar Säls gränd”. På den tiden fanns ingen information om företagets fantastiska historia på Lekoseum. Jag tycker också att det är konstigt att Ivar inte har fått någon gata i Osby uppkallad efter sig. På Lekoseum har han åtminstone fått en egen gränd, konstaterar Solveig.
Solveig är också medförfattare i boken Swedish Wooden Toys.

Lämnar över ansvaret
Inom kort kommer Solveig att lämna över ansvaret för Lekoseum.
– Ja, det är dags nu efter snart tjugo fantastiska och roliga år att att lämna över huvudansvaret för verksamheten till någon annan. Eftersom jag sitter med i Lekoseums stiftelses styrelse som representant för Brios veteraner så kommer jag inte att helt överge Lekoseum. Dessutom kommer jag att träffa arbetskamrater från förr sista måndagen i varje månad på Lekoseum då ”Brios historiska sällskap” har sina möten.

Vad kommer du att göra sedan?
– Jag kommer inte att lägga mig i soffan och ta det lugnt. Jag skall fortsätta att forska om den lokala leksakstillverkningen och intervjua Bros äldre medarbetare. Något som ligger mig varmt om hjärtat och som jag inte riktigt hinner med när jag arbetar heltid som verksamhetschef på Lekoseum.
– Jag har en underbar man och två söner varav en som bor i England, så vi kommer nog att kunna resa dit lite oftare. Min familj har verkligen backat upp mig på alla sätt och vis under dessa år. Jag hade inte orkat med mitt arbete om jag inte hade fått ett så fantastiskt stöd av min familj. Dessutom har jag också fått ett gott stöd och mycket hjälp av många medarbetare genom åren. Ensam är aldrig stark! Sedan skall jag läsa alla olästa böcker, ordna och fixa med mitt hem och äntligen skapa den trädgård som jag så länge har önskat mig. Så fritidsbekymmer kommer jag inte att ha, menar hon.

Vad har varit passionen under alla åren?
– Att möta alla människor. Alla äldre som har kommit fram och berättat om sina upplevelser och minnen om företaget och om leksakerna. Att leta efter och få möjlighet att hitta äldre saknade leksaker och tryckt material är också något som varit oerhört givande. Extra glad blir jag när någon hör av sig och vill skänka något som vi saknar på vårt leksaksmuseum.

Vad gör du om 5 år?
– Träffar mina tidigare arbetskamrater och vänner i Brios historiska sällskap en gång i månaden. Beundrar resultatet av projektet ”Besöka Osby ” och jag kan se att visionen om ett dubbelt så stort Lekoseum har blivit verklighet.

Text & foto: anita@espressomedia.se

Fotnot/inforuta:
”Besöka Osby ” är ett Leader-projekt som Solveig har varit med och tagit initiativ till. Tanken med projektet är att binda samman olika företag och verksamheter inom besöksnäringen. Solveig tror att besöksnäringen genom samarbete kommer att göra Osby till ett ännu större besöksmål än vad det är idag. Projektet leds av Cecilia Billing och pågår under hela året. För Lekoseums del så innebär det bl.a. att museets entréplan skall byggas ut till dubbel storlek och innehållsmässigt ge mer plats för både stora och små besökares behov. Om man är intresserad av projektet så finns ritningar uppsatta på Lekoseum och i ”salongen” på Briogatan 1. Salongen är öppen varje lördag och där finns utställningar om Osby Industrimuseum, ortens hantverkare och konstnärer.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy