Espresso – Din lokala tidning
Tuta och kör från Osby

Efter en total tvärbroms under våren: Nu tutar och kör Gunilla och Stefan igen

NÖJE. Full fart. Mycket rörelser och roliga grejor. Det är receptet för Osbys främsta nöjesexport under 2000-talet. Tuta & Kör har spelat nästan överallt, gjort tolv skivor och fått tummen upp av Bert Karlsson i tv:s ”Talang”.
– Jag tror att vi har besökt i stort sett alla städer i Sverige, säger Gunilla Sandström.
– Men i år försvann våra bokningar av känd anledning. Fast det börjar släppa nu. Under två veckor i augusti blev det tolv spelningar, berättar Stefan Knutsson.

Vi träffas en vacker sensommardag i Sibbarp, strax utanför Osby. Tuta & Kör ska just packa turnébussen med sikte norrut. Småland och Östergötland väntar. Efter ett halvår som inte liknar något annat rycker det rejält i musikantbenen. Full fart är en bra beskrivning på duon Gunilla Sandström och Stefan Knutsson. Att inte spela lockar knappast.
Vi pratar en stund om speciella tillfällen, de där ögonblicken som står ut i en lång karriär. Kan det vara ”Bolibompa” i barn-tv? Eller när det blev full pott i tävlingen ”Talang” och tummen upp från Bert Karlsson? Vattenfestivalen i Stockholm, alla konserter på Liseberg… Eller?
– En väldigt speciell spelning var förstås ”Midnattsfestivalen” i Kiruna tillsammans med Sven-Ingvars, Mustasch och The Hives, minns Gunilla.
– Och med Håkan Hellström. Det var jätteroligt, fyller Stefan i.
Jo, nog finns det minnen, men hur kom det sig att det blev på det viset?

Alltid musik
Det har alltid varit musik som gällt för Gunilla Sandström och Stefan Knutsson. Men detta med att skapa en föreställning för barn och deras föräldrar, en familjekonsert, blev till av en lycklig slump.
– Vi fick en förfrågan om vi kunde ordna en sådan konsert. Det var 1989 och det gick väldigt bra. Jag och Stefan hade jobbat ihop tidigare och nu var det bara att tuta och köra. Namnet säger väl allt. Glädje, rörelse, fantasi. Och jag började skriva egna låtar, berättar Gunilla.
Fram till i dag har det blivit 140 stycken, många samlade på de tolv skivor Tuta & Kör har gett ut.
Något som kännetecknar Tuta & Kör är uttrycket ”precis lika roligt”. Om det handlar om en företagsspelning på Alfa Laval, en livesändning i radio eller en guppande show på en Finlandsbåt. Det är precis lika roligt.
Förmodligen är det samspelet med publiken som gör att det fortfarande studsar och hoppar på scenen efter drygt 30 år.
– Ja, barn är ärliga, det är en härlig publik vi har. Och ofta är föräldrarna lika entusiastiska, säger Gunilla Sandström.

Liv utanför
Finns det då ett liv utanför Tuta & Kör? Det är inte lätt att säga, men man får en aning när man ser vad Gunilla och Stefan har hittat på mellan allt låtskrivande, repeterande och turnerande.
Gunilla har varit programledare på Radio Kronoberg, krönikör för Radio Kristianstad och jobbat som konferencier. Stefan är i grunden radiotekniker och numera gästspelande som gitarrlärare på Musikskolan i Osby. Så svaret är rätt givet; det handlar om att skapa och underhålla mest hela tiden.
– Ja, fast musiken är ändå huvudspåret. Jag fick min första gitarr när jag var sex år gammal och på den vägen är det, berättar Stefan.
Sedan måste man förstås hålla sig i form. Varje föreställning är som ett rejält gympapass.
– Vi har 50 minuter på oss att visa vilka vi är. Det gäller att ta vara på den tiden, påpekar Gunilla.
Bevisligen gör de detta väldigt väl. Så pass att en stor del av landets barn kan sjunga med i favoritlåten ”Plocka äpplen”.

Fotnot: Tuta & Kör har under årens lopp prisats för sin kulturella verksamhet. Bland annat av Osby kommun och Landstinget.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy