Espresso – Din lokala tidning

Efterlysning Olssons brandspruta/ljusstake

Bakgrundsinformation: Sven Olsson föddes i Övraryd den 10 juli 1841. År 1871 fick han tjänst som kantor/klockare vid den Svenska Kyrkan i London. Redan det här året blev han bekant med en svensk kvinna vid namn Elizabeth Stride, född Gustafsdotter, den 27 november 1843 i Stora Tumlehed, Torslanda utanför Götebeorg. Elizabeth besökte ofta den svenska kyrkan i London där hon tiggde mat och pengar eftersom hon var mycket fattig. Den 30 september 1888 blev hon mördad av seriemördaren Jack the Ripper. Det var Sven Olsson som identifierade henne.

År 1899 flyttade Sven Olsson till Osby med sin familj där han bosatte sig i ett L-format hus på Östra Järnvägsgatan som han döpte till ”Calm Cottage”. Sven Olsson avled år 1932 i Osby. Dottern Tekla Olsson avled på Lindhem i Osby år 1966. Hon var den sista av familjen Olsson som var bosatt i ”Calm Cottage”. År 1951 rev man den L-formade del av Olssons hus som stack ut i gatan då Östra Järnvägsgatan gjordes bredare. Huset stod tomt fram till år 1959 då byggmästare Harald N. Wallin rev resten av huset. År 1960 stod ett nytt huskomplex klart på Olssons tomt. (City Kläder, senare Aronssons Måleri, låg på bottenplan i detta hus). Då man delvis rev huset år 1951 fanns det fortfarande kvar saker i det från familjen Olsson. Byggmästare Edvin Persson stod för denna rivning. En av hans anställda, Fridolf Svensson, lyckades rädda en gammal brandspruta, över 100 år gammal, i mässing som han tog hem som souvenir. Denna hängde på en av väggarna i Olssons hus. Fridolf kontaktade smeden Dahl som var uppfinningsrik och byggde om den till en ljusstake. Dottern Lilly Wyk fick sedan ärva ljusstaken.
År 2014 besökte jag Lilly i hennes bostad på Parkgatan och fick då höra lite detaljer om brandsprutan/ljusstaken. Det var vid detta tillfälle som jag tog ett par bilder av den. Strax innan Lilly avled 2016 besökte jag henne på Lindhem och passade då på att fråga vart ljusstaken tagit vägen? Hon berättade att alla möbler inkl. ljusstaken såldes då hon flyttade till Lindhem. (Flytten till Lindhem ägde rum någon gång i början av år 2015, tror jag?) Lilly sa: – Om du hade frågat mig vid ditt förra besök hade du fått ljusstaken av mig. Jag undrar om det är någon som vet vart Sven Olssons brandspruta/ljusstake tagit vägen? Existerar den fortfarande eller har någon ansett den som skräp och slängt den? Är det någon som var med vid försäljningen av Lillys möbler på Parkgatan år 2015? All information är av intresse.

Kontakta mig på e-post: stefan_rantzow7@hotmail.com

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy