Torsdagen den 10 oktober genomfördes den tredje upplagan av Husmanskostens Vänners (HVK) kocktävling på Österängsgymnasiet i Kristianstad. Tredje årskursen på Restaurangprogrammet har under en månads tid utvecklat samt provlagat sina tävlingsbidrag.
Syftet med tävlingen är; ”att sprida kunskap om vårt historiska arv kring matlagning, framför allt om skånsk husmanskost”. Målet är; ”en rätt, från historiskt original till nyskapad, moderniserad husmanskost”.
Klassen, jobbade i fyra grupper om tre till fyra deltagare. Uppgiften var att skapa en rätt utifrån en specificerad lista av råvaror, årets huvudingrediens var karré av vildsvin.
De fyra grupperna skall under tre timmar på tävlingsdagen laga sin rätt, duka upp ett provbord för 2 personer samt förbereda en presentation av rätten. En jury bestående av 8 personer, som representerar restaurangnäringen, skolan och HKV bedömer bidragen och utser en vinnare.
Årets segrande lag bestod av Linus Eriksson, Neo Nertlinge samt Gudmundur Veigar Sveinsson. Segrarna belönas med en check på 2000 kr vardera att användas för inköp av något som anknyter till yrket, tex. kockkniv. Hela klassen bjuds dessutom på ett studiebesök under kommande vårtermin.
Sponsor för tävlingen var i år liksom tidigare år Bondens Skafferi i Åhus.