Espresso – Din lokala tidning
Elmhults Sport Club hoppas skapa en ny klassiker

Elmhults Sport Club hoppas skapa en ny klassiker

Hundratals löpare kommer till Elmeloppet

Ordet klassiker är användbart när det gäller 40-årsjubilerande Elmhults Sport Club. Klubben startades 1979 för träning i de fyra sporter som ingår i ”En Svensk Klassiker”. Nu har man tagit över en annan klassiker, Sunnerboloppet i Ljungby.
Den 15 september samlas hundratals löpare vid Klöxhultsskolan i Älmhult för den sista deltävlingen i ”Sunnerboklassikern”.
– Vi satsar på att skapa ett återkommande evenemang och självklart heter tävlingen numera Elmeloppet, säger klubbordförande Filip Gustafsson.

Elmhults Sport Club är en något annorlunda förening. Den växte fram ur Korpens verksamhet och grundades av eldsjälen John Ney år 1979. Sporterna simning, löpning, skidor och cykel samlades under ett paraply, och det kan låta en smula konstigt. Men förklaringen är enkel.
– Det är de sporter som utgör ”En Svensk Klassiker”. Idén är att kunna träna alla disciplinerna i en klubb, förklarar ordförande Filip Gustafsson.
Varje år är det en handfull av de 500 klubbmedlemmarna som klarar av kraftproven i Vansbrosimningen, Lidingöloppet, Vasaloppet alternativt Engelbrektsloppet på skidor och Vättern runt på cykel. Filip Gustafsson har gjort det tre gånger.

Just nu pendlar känslorna mellan förväntan och en viss nervositet i Elmhuts SC. Föreningen har tagit över en annan klassiker, Sunnerboloppet, som sedan länge gått i Ljungby. Den 15 september väntas flera hundra löpare komma till premiären för Elmeloppet i Älmhult. Givetvis har tävlingen bytt namn, men loppet är fortfarande den femte och sista deltävlingen i gamla traditionella ”Sunnerboklassikern”.
– Ja, allt avgörs i Älmhult. Det blir utdelning av medaljer vid start- och målområdet på Klöxhultsskolan. Så vi hoppas locka en del publik och skapa intresse för vår verksamhet, kommenterar ordförande Gustafsson.

Själva grunden för Elmhults SC är glädjen i att träna tillsammans. Motionen som gynnar folkhälsan. Alla ska kunna vara med. Något krav på dyr utrustning finns inte. Medlemsavgiften är låg och antalet medlemmar många. Tränarna arbetar ideellt, men klubben betalar deras utbildning.
– Självklart är det roligt om folk vill tävla i olika sammanhang. Men någon elitsatsning har vi inte. Den sociala gemenskapen är viktig. Det finns exempelvis en hel del medarbetare på Ikea som kommer från Indien. Det är jätteroligt att många av dem har sökt sig till oss. De kommer att bjuda på speciella indiska bakverk på Elmeloppet, berättar Filip Gustafsson.

Gemenskapen är viktig. Klubbkläder finns i rött och svart. Det ska ju synas att man kommer från Elmhults SC. Receptet är uppenbarligen lyckat. Det har lockat ett antal medlemmar från Osby kommun också, så det blir säkert en hel del rött och svart i Klöxhultsspåret när startskottet går.
Det finns fyra olika klasser att deltaga i: Barn 1 kilometer. Promenad 4 kilometer. Löpning 6 kilometer och 10 kilometer.
Loppansvarig är Petrus Johansson och den som vill veta mer om anmälningar, starttider och liknande kan besöka hemsidan www.elmeloppet.se under fliken information.

Text och foto: Lasse Lindell

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy