Espresso – Din lokala tidning
lucia

Emma är Osbys Lucia

HÖGTID. Det närmar sig Lucia, och i Osby sällar sig en ny ljusbärare till en lång skara föregångare. Årets lucia är Emma Ernstsson, en 19-årig Osbytjej som just nu läser
Europastudier på Universitetet i Lund.

Emma Ernstsson kom tidigt i kontakt med körsången i kyrkan.
– På låg- och mellanstadiet gick jag i kyrkans fritids, och när alla kompisarna skulle gå och sjunga i kören  blev det naturligt att haka på, berättar hon.
Den 13 december är det dags för luciakröning och högtidligt firande i Osby kyrka.
– Luciakören hämtar deltagare från flera av kyrkans olika körer, och de flesta som är med kan luciasångerna utan och innan, säger Emma.

– Under kyrkans luciahögtid  har vi god förstärkning av barnkören, det brukar bli en väldigt fin inramning. Det var Ingrid Almfjord, kyrkomusiker, som frågade mig om jag ville vara årets lucia, och det ville jag gärna! I körsalen på församlingshemmet hänger porträtt på alla Osbys lucior sedan långt tillbaka, och det känns kul att min bild får hänga bland alla de andra, tycker Emma.
– Det var lite läskigt att ta på kronan med de levande ljusen första gången, men jag ser fram emot firandet i kyrkan!

Ett annorlunda instrument

En annan typ av kyrkomusik är Emma ganska ensam om att behärska. Under sammanlagt fem års tid gick hon som elev för att lära sig att spela kyrkorgel.  
– Först hos kyrkomusikern Bengt Almfjord, och senare ett år hos Ragnar Bohlin i Glimåkra. Det är ett speciellt instrument där man spelar med både händer och fötter. Förr i tiden var det faktiskt ett instrument som pumpades för hand, och för att en person skulle kunna spela krävdes det att några andra var med och pumpade. Men nu drivs allt av elektriska fläktar. Jag har fått chansen att spela på den stora kyrkorgeln i Lunds domkyrka, vilket var en häftig upplevelse, säger Emma.

Europastudier och scouting

Kyrkan har varit ständigt närvarande under uppväxten, men från i år är det studier i Lund som gäller för Emma.
– Jag gick samhällsprogrammet på Ekbackeskolan och tog studenten innan sommaren. Nu läser jag Europastudier på Lunds universitet. Det är väldigt kul att studera, och drömmen är att så småningom hitta ett jobb inom EU. Kanske på kommissionen, eller inom Europeiska centralbanken, säger Emma.
– Det som är extra roligt är att min syster också studerar i Lund. Vi får en chans att uppleva studentstaden tillsammmans. Än så länge pendlar jag från Osby, men så småningom blir det nog att jag flyttar till Lund. 

Hur känns det att sätta på sig ljuskronan som Osbys Lucia?
– Vi är ett land i hela världen som firar Lucia, och jag kan inte känna något annat än att det är fint att bära traditionen vidare!

Text: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x