Espresso – Din lokala tidning
leif

En bit av USA – i Osby

BESÖKSMÅL. Förra året firade USA Bildelar i Osby 50 år. Med fokus på amerikanska entusiast- och muskelbilar förser firman hela Europa med bildelar.

– Vi är mer kända i Europa än vi är i Osby, konstaterar grundaren och ägaren Leif Svensson som bjöd oss på en rundtur på den enorma anläggningen.

leif 2

Den som inte tror att det är en upplevelse att åka till bilskroten lär tänka om efter ett besök på USA Bildelar i Osby. Ungefär en gång i månaden under sommaren 2024 har anläggningen extraöppet på lördagar, och oavsett om man letar efter reservdelar till sin jänkare eller bara vill ta en hamburgare i anläggningens classic café lär man bli överraskad av den enorma anläggningen som väntar bakom skylten som många nog har sett längs väg 15.

– Jag har alltid gillat USA och jobbade där i många år. Från början kommer jag från Bjärnum och är uppvuxen på landet. Tanken om återbruk har jag med mig sedan barndomen, säger Leif.

100 000 KVADRATMETER

Området är stort – närmare hundratusen kvadratmeter
– och varje anställd har en golfbil till förfogande för att ta sig runt bland kvarteren av bilkarosser i olika demonteringsfaser.

rod bil

– Mellan femhundra och tusen bilar passerar anläggningen varje år. Det har funnits flera konkurrenter genom åren, men de flesta har vi köpt upp. Det är få som har uthålligheten, och det dröjer många år innan en sådan här verksamhet börjar bli lönsam, säger Leif.

FIRADE 50 FÖRRA ÅRET

Förra året firade företaget 50 år i Osby, och under åren har ett logistiknätverk byggts ut i hela Sverige för att både hämta bilar och leverera delar. Sedan 2020 finns även systerföretaget Bikeyard (tidigare Osbymoppen) på området, som tack vare den väl upparbetade infrastrukturen snabbt kunde växa till en av Sveriges största återförsäljare av begagnade reservdelar till mopeder och MC.

ENTUSIAST- OCH MUSKELBILAR

Med Leif som chaufför får vi en rundtur på området. Vi rullar genom överbyggda lagerlängor med prydligt upphängda reservdelar – från hela motorer till bakaxlar och bensintankar.

– Jag köpte 500 vagnar av Ingvar Kamprad som vi byggde om till hyllor för förvaringen, berättar Leif när vi susar förbi.

– Vårt fokus ligger på reservdelar till amerikanska entusiastbilar och muskelbilar. Det händer väl att vi säljer bilar, men den stora verksamheten är reservdelar. Det har aldrig legat för mig att bli någon bilhandlare – det är en bransch med alldeles för mycket löften som sällan hålls, säger Leif.

cafe

FULLSKALIGT FORT

Vi rullar vidare och nästa stopp blir Grand Hotel Holma – ett uttryck för Leifs fascination för den amerikanska stilistiken.

– Det här är fortet. Här har vi haft en hel del kul genom åren. Från början var det inringat av en riktig palisad, men den blev för sliten med åren.

– Tanken är att vi ska satsa lite mer på att öppna upp för besökare, och vi kommer att fortsätta med lördagsöppet ungefär en gång i månaden hela sommaren och ända in på hösten.

skarmavbild 2024 05 27 kl. 22.47.13

Fotnot: För den som vill uppleva ett besök på USA Bildelar och Bikeyard är nästa tillfälle med lördagsöppet den 29 juni kl 9-13. Följ USA bildelar AB på facebook för att se kommande tillfällen.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x