Espresso – Din lokala tidning
dsc0342

En djungel mitt i Göingeskogen

TRÄDGÅRD. Bananer i Osby? Frågar man paret Johan och Linda Johansson Frodig så verkar inget omöjligt. På sin gård i Jeppa Svenstorp har de byggt ett subtropiskt växthus på 400 kvadratmeter som är nedgrävt i jorden för att klara vintern. Jeppa S började som en dröm under en jorden runt-resa och har nu blivit ett fullfjädrat besöksmål där du kan möta både tropikerna och Göingenatur.

– Vi kunde hitta spår av en trädgård, här, säger Linda när vi passerar de nu prydligt uppmurade odlingslådorna nedanför boningshuset vid Jeppa Svenstorp.

img 4748

Gården köpte paret 2014, och då hade den stått obebodd länge. Nu promenerar vi längs en allé av Bohuslindar ner mot dammarna på den kuperade naturtomten. Johan visar stolt upp den chilenska brödgranen, som mot alla odds överlevt Göingeklimatet.

– Det blir som ett mikroklimat just här där skogen slutar, säger Johan som gillar att tänja på gränserna både när det gäller arter och odlingsmetoder i trädgården.

– Vi var på en jorden runt-resa när husannonsen kom upp, berättar Linda.

– Vi satt i Malaysia och letade egentligen efter biljetter vidare till Kenya eller Sydafrika. Men vi såg potentialen i huset och tomten, så det fick bli en biljett till Köpenhamn.

Växande besöksmål

Möjligheterna med den gamla gården kunde helt enkelt inte motstås, och sedan dess har många besökare fått uppleva Jeppa S och de driftiga projekt som påbörjats där.

– 2019 öppnade vi upp trädgården för besök vid ett tillfälle och då kom nästan hundra personer. Sedan vi öppnade i år har det varit full fart – en bra söndag har vi 350 besökare här.

Jeppa S draglpåster – stora subtropiska växthuset – stod klart förra sommaren. På 400 kvadratmeter hittar man bland annat fikonträd och olivträd som har fraktats hit från spanien och är de äldsta som växer i Sverige. Längs vindlande gångar finns allt från avocado och kiwi till sydamerikansk white sapote, även kallad Ice Cream fruit. Redan i början av juni börjar persikorna få ätmogen färg.

– Vi har även växter till försäljning och är idag störst i landet på ätbara tropiska växter. Avsikten med växthuset är att kunna testa vilka sorter som fungerar att odla i ett svenskt klimat. Husets grund är nedgrävd i marken för att nyttja jordens värme. När det var 17 minusgrader i vintras höll vi noll grader här inne, utan någon tillskottsvärme. Och växtsäsongen kom igång redan i februari, säger Johan.

img 4837
Sveriges äldsta fikonträd – importerat från Spanien – har sin självklara plats i det stora växthuset.

Vackert vid dammarna

Vid bostadshuset finns ytterligare ett växthus i mindre skala, som bygger på samma idé. Följer man de slingrande stigarna längre ner i skogen öppnar ett naturområde kring en damm upp sig. Även här testas gränserna för vad som kan klara skånsk vinter, givetvis blandat med den svenska fägring som växer här naturligt, eller följde med gården. Hela visningsträdgården är på 3,6 hektar och här finns en rhododendronsamling med omkring 850 plantor.

Broar och stigar tar besökare torrskodda runt dammarna och vid ett vattenbryn finns en liten badstrand som vid vårt besök i juni myllrar av grodyngel.

 dsc7068
Linda och Johan framför byggarbetsplatsen innan det 400 kvm stora subtropiska växthuset stod klart.

Ska växa till en djungel

Inne i det stora växthuset kan man slå sig ner för en fika. Strax intill finns ett stenparti med en damm som går att bada i.

– Ännu är ju allting ganska nyplanterat. På några års sikt räknar vi med att det kommer att växa ordentligt och att det blir en riktig sjungel här inne, där man kan gå runt och få möjlighet att smaka på de frukter som är mogna.

– Vi tar även emot sällskap utanför våra öppettider om vi har möjlighet, men vi vill gärna att man hör av sig i förväg, tillägger Linda.

Text&Foto:
erikk@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x