Vi har alla ett tjatter i våra huvuden. En ständigt pågående dialog med mellan 300 och 1000 ord i minuten. Så det är klart att det som pågår i ditt huvud spelar stor roll för vem du är.
Om ditt tjatter är negativt där du kritiserar, dömer, förbannar dig själv eller andra – så blir du med alla sannolikhet en bitter person som ofta klagar eller gnäller. Men om ditt tjatter handlar om positiva förstärkningsord, möjligheter och goda tankar om dig själv eller andra, så blir du någon som inspirerar och växer. Det intressanta med det här är att du väljer själv. Så varför känner vi alla så många gnällspikar?
Hjärnan är i grunden inte negativ eller positiv. Den är helt neutral. Den är lat och vill i grunden inte utvecklas, eftersom det innebär träning. Den är dessutom tidlös, vilket innebär att den inte sorterar utifrån när saker hände. Vår hjärna styrs helt efter känslor. Starka känslor. Spelar ingen roll om det är jubel eller förtvivlan. Hjärnan viktar starka händelser som viktiga och skapar ett beteende utifrån detta. Så om dina negativa känslor och reaktioner utlöser starka känslor hos dig, så viktar din hjärna detta som viktigt. Därmed så utlöser hjärnan ofta denna reaktion hos dig – för det är den enklaste vägen.
Du som vågar uttrycka din glädje och glädjas över framgångar men samtidigt hålla tillbaka frustration och irritation, blir en positiv person. Din hjärna lär sig att glädjen är en viktig känsla och prioriterar den som den enklaste vägen.
Kjell Enhager, föreläsare och mental tränare, menar att du kan träna på den goda tanken. Det gör du genom att associera (assa) gå in i känslan och släpp loss glädjen över din eller någon annans prestation. Dissociera (dissa) alla negativa händelser. Låt inte hjärnan vikta detta som något viktigt.
Träningstips: Tänk en god tanke om någon det första du gör när du vaknar. Tänk en god tanke det sista du gör innan du somnar. Det är en bra början. Resten fixar du själv, för du är fantastiskt duktig – eller hur?
Hm – nån som tyckte att denna krönika var bra?
johnny@espressoreklam.se
]]>