Espresso – Din lokala tidning

En insats på blodigt allvar

ANGELÄGET. Man kunde tro att Coronakrisen satt stopp för blodgivningen. Men då tror man fel. Aktiviteten är i full gång och den senaste tiden har flera personer anmält sitt intresse för att bli blodgivare.

I väntrummet på blodcentralen i Hässleholm är det inte många besökare denna tisdag i början på maj. Men några tappra själar har tagit sig dit för att lämna blod.

Sedan några år tillbaka är det stor blodbrist i Sverige. Detta är något som är bekymmersamt. Vi kan inte planera när vi behöver blod. När olyckan är framme så är den framme och då kan det handla om liv eller död.

Varför ska man lämna blod?

– Det är livsviktigt och det behövs blod inom alla områden. Det kan handla om cancervården, förlossning, akutsjukvård, ja allt. Dessutom mår kroppen bra av att lämna blod, säger Marlene Sjöstedt, biomedicisk analytiker på blodcentralen i Hässleholm.

Upplever ni att blodgivandet har minskat i och med Coronakrisen?

– Ja, vi märker av en minskning eller rättare sagt så har vi fler avbokningar, men det positiva är att det har kommit in fler nyanmälningar, alltså människor som vill bli blodgivare.

För att bli blodgivare i Hässleholms kommun ska man ha fyllt 18 år och vara frisk. Man får ge blod tills man är 75 år gammal och fram till 65 år kan man nyanmäla sitt intresse.

Vad är viktigt att tänka på innan man lämnar blod?

– Det är viktigt att man äter och dricker ordentligt, annars kan det hända att man drabbas av blodtrycksfall. Det vill vi slippa, säger Marlene Sjöstedt.

Vad är viktigt att tänka på efter man lämnat blod?

– Man ska inte träna eller anstränga sig fysiskt. Man har nämligen inte samma fysiska kapacitet och man blir tröttare helt enkelt. När man lämnar blod så tappas man på 450 milliliter. Det kan ta på krafterna, men man ska också veta att olika personer reagerar på olika sätt.

I rummet längst in finns ett antal fällbara stolar. Där får man ligga och bli tömd på blod. Processen brukar inte ta mer än 15-20 minuter. Det beror visserligen på vilket flöde det är på blodet. När man vill sätta lite fart på det brukar givaren krama en mjuk gummiboll.

Hur ofta lämnar man blod?

– Det är olika, men riktlinjerna är att kvinnor lämnar var 16:e vecka och män var 12:e vecka. Då får kroppen tid att återhämta sig, säger Marlene Sjöstedt.

Återhämtningen är som sagt viktig. Vid varje tillfälle blir man erbjuden fika efteråt. Man kan dricka saft, äta goda kakor och frukt. Det är viktigt att återställa blodsockerbalansen.

Man blir också vid varje tillfälle erbjuden en gåva som tack för att man donerar blod. Gåvorna kan vara kaffekopp, T-shirt, mössa, väskor. Förra sommaren var Yatzispelet väldigt populärt medan man i år har satsat på ett litet förstahjälpenkit som är perfekt att ha med sig på promenader och andra äventyr.

Text: Mathias Johansson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy