Espresso – Din lokala tidning
Kanal 10 Älmhult

En kanal för den kristna tron

KYRKLIGT. Det började en gång i Helsingborg men numera sänder Kanal 10 sitt budskap från Älmhult, varifrån det når ut över hela Norden och större delen av Asien. Här berättar VD Joakim Claesson mer.

Kanal 10 startades 2005 av en man i Helsingborg som heter Tommy Josefsson. Efter knappt ett år hade han ingen möjlighet att driva kanalen vidare, varpå han frågade några större kyrkor och församlingar i Sverige om de ville ta över. Ingen av dem vågade ta det steget, eftersom det ansågs ganska riskfyllt ekonomiskt. Börje Claesson fick av en tillfällighet frågan om han som företagare kunde tänka sig ta över kanalen. Efter en en kort tids övervägande, svarade han ja på frågan och sedan den 26 maj 2006 finns Kanal 10 i Älmhult. I dagsläget är det Joakim Claesson, son till Börje, som driver kanalen.

Sänds gratis på parabol
Programmen sänds gratis för dem som har parabol, en s.k. “free to air”-kanal. Kanalen har en vision om att sprida budskapet om Jesus och den kristna tron till varje människa på sitt eget språk.
– Ja, idag finns vi, förutom i Sverige, också i Norge, Indien och Litauen. Vi sänder över hela Norden och större delen av Asien, men språken är koncentrerade till Svenska, Norska och Tamil (Indien). Vår förhoppning är att vi ska kunna starta fler kanaler i fler länder, säger Joakim Claesson.

Merparten i Älmhult
I Sverige finns det 34 anställda och de arbetar nästan enbart med den svenska delen, merparten på plats i Älmhult. Till vardags arbetar personalen mest med att planera för inspelningar, bygga studio, spela in, samt redigera inspelningarna.
– Vi har även en del administrativa uppgifter för att underhålla vår databas med partners och gåvogivare. I dagsläget är de ca 10.000 stycken, berättar Joakim.

Utomstående producenter
Kanal 10 har också många utomstående producenter som gör program till dem.
– Ja vi har bland annat fem olika församlingar som regelbundet gör program för oss i form av gudstjänster och intervjuprogram samt ett par olika organisationer samt en del fristående filmskapare som gör program av olika slag. Deras innehåll styr vi inte så mycket över, utan de bestämmer själva vad de producerar. Den återstående delen av program, som är ca 50% gör vi själva inom kanalen. Det handlar om både livesändningar och studioinspelningar. Vi reser dessutom runt i södra Sverige och gör program med mer eller mindre kända personligheter inom kristenheten.

Barnprogram med julkalender
Det finns givetvis även något för barnen att titta på. Varje vardag kl. 17:30 sänder kanal 10 barnprogram, vilket i december även innefattar en julkalender.
De mest uppskattade programmen är för övrigt kanalens egna livesändningar.
– Varje måndag kl. 19:00 har vi ett program som heter “Vi ber för dig”, där vi ber för olika böneämnen som folk ringer eller skriver till oss om. Det rör sig om mellan 250-300 olika böneämnen som folk skickar in under kvällen.

Insamling
Kanalen har något som de kallar “Kampanjvecka” en vecka i månaden, där de har insamling för sitt arbete.
– Där blandar vi sång och musik med intervjuer i en enda lång direktsändning på ca fyra timmar måndag till fredag kväll. Kanal 10 finansieras i stort sett hela sin verksamhet på partner och gåvogivare. Utan insamlingar från dessa kampanjkvällar skulle vi inte ha möjlighet att sända, säger Joakim och avslutar:
– I övrigt tar vi gärna emot tips om intressanta personer eller sångare och musiker som borde få komma och besöka oss.

Fotnot: Det mesta innehåller kan ses gratis via hemsidan kanal10.se eller via en app till telefonen. Det går också att se kanalen via vissa kabelnätverk som Telia, ComHem, Viasat och Sappa, dock ej att förväxla med TV10 som är en sportkanal.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Kanal 10

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x