KULTUR/EVENEMANG. Under långa tider var Folkets Park på olika platser i landet den självklara samlingsplatsen för både lokalbefolkning och tillresta danssugna. När Föreningarna F-Yra och MARC blåser nytt liv i Knislinges Folkets Park är mycket sig likt. Dansen och musiken är centrala i verksamheten – men stegen och tongångarna har hittat nya vägar.
– Vi märker redan att vi har fått fler besökare sedan vi flyttade hit från skofabriken. Den 25-27 april välkomnar vi alla på stor inflyttningsfest säger dansaren Rachel Tess.
Ett dragspel och en elgitarr hänger sida vid sida vid scenen på Folkets Park. I den lilla studion jobbar performanceartisten Marbles från Brooklyn med sitt nästa projekt; samtidigt håller Pia Ottosson, Mona Lavesson och Sven-Olof Svensson från Hjärsås Värestorps IF/Sibbhults IF Bingoallians på att förbereda den stora dansbanan för veckans bingokväll.
– Jag behöver egentligen inte vara här, men det är så himla trevligt så jag kommer och hjälper till varje gång, säger Pia som ställer duttpennor i olika färger i en plastback.
Färgvariationerna och varianterna på pennorna för närmast tankarna till hur en golfare fyller sin bag.
– Jag har spelat bingo här sedan 89-90 någon gång, och jag har alltid en hel uppsättning med olika pennor framför mig på bordet!
– HJVIF/SIF bildade vi 2006, och vi brukar ha ungefär 220 personer som kommer hit varje tisdag, säger Sven-Olof som är kassör i föreningen – hans rödsvarta träningsjacka matchar den rockabillyrutiga inramningen i parkens kiosk och drakarna på Time to Rock-affischen oväntat väl.



Tar världsartister till Knislinge
Lokalt engagemang och ideellt arbete var byggstenarna i Folkets hus- och parkrörelsen under starten av 1900-talet. Sedan 2006 har parken i Knislinge varit högkvarter för festivalen Time To Rock (Tidigare HelgeÅ-festivalen) som växt från liten till landsomfattande med ideella drivkrafter. Samma eldsjälar som driver festivalen har sett till att parken renoverats för framtidens generationer, och sedan december 2024 är MARC med dansaren och koreografen Rachel Tess ansvarig för driften av hela anläggningen.
– Vi hade tidigare den gamla skofabriken i Knislinge som högkvarter, och märker redan att flytten har gjort att det kommer fler som är nyfikna på våra öppna arrangemang, säger Rachel.
– Genom ett artist in residence-program tar vi årligen hit ett 60-tal dansare och performance-artister från hela världen. Under tiden de är här så fokuserar de på sina kreativa projekt, i en miljö där de är helt avskärmade från sina invanda mönster. Både jag och Kajsa Rolfsson bor här, och det är viktigt för oss att MARC inte blir en isolerad företeelse, utan dockar med det lokala samhället. Vi vill att våra besökare inspireras av Knislinge och att Knislinge inspireras av våra besökare. Ofta har vi sharings (öppna repetitioner) där vi bjuder in publik, och det är många gånger en helt annan
målgrupp än den våra gäster är vana vid. Vi har sett många nya ansikten på våra sharings sedan vi flyttade in. Folkets park har en tradition av öppna dörrar, och den traditionen vill vi bygga vidare på, säger Rachel.
Från modern dans till tung betong
Inflyttningshelgen pågår fredag till söndag 25-27 april, och erbjuder aktiviteter för alla åldrar.
– Det mest fantastiska är att vi får hit Cristina Caprioli som är en av Sveriges stora koreografer och har tilldelats både Cullbergpriset och Guldlejonet vid Venedigbiennalen. Hon har varit verksam sedan 80-talet, och det är sällan man ser henne dansa ett av sina egna solonummer, säger Rachel.
– Själv medverkar jag bland annat i workshopen Maskot för alla åldrar, som vi tog fram till Malmöfestivalen förra sommaren. I rekvisitan ingår några hundra hinkar fyllda med betong, som vi hade stor hjälp av killarna bakom Time To Rock att fylla, skrattar Rachel.
Text&Foto:Erik@espressomedia.se