Espresso – Din lokala tidning
Entreprenör

En sann entreprenör och sportprofil

Sven-Arne Svensson är både välkänd företagare och sportprofil i Osby. Här berättar han om en del av sitt mycket aktiva liv.

Sven-Arne är född och uppvuxen på en bondgård i Gunnänga utanför Osby där hans föräldrar drev lantbruk.
– Jag började i skolan när jag var 6 år och slutade grundskolan när jag var 13 år gammal. Min pappa köpte en traktor till lantbruket som jag började att köra när jag hade slutat skolan.

Han började att arbeta både hemma på gården och hans första riktiga jobb var på Driv och Såg, där han som 13-åring fick lära sig att köra en stor sågklinga.
– Jag jobbade ihop till min moped på Newmans bilverkstad dit jag kom efter att ha arbetat på sågfirman. Där var jag lärling och fick lära mig att byta däck och skruva på bilar. Sen började jag att köra traktorer och lastvagnar hos en skogsentreprenör tills jag gjorde lumpen år 1960. 

Sven-Arne berättar också stolt att han bland annat har arbetat som grävmaskinist, inhyrd till Skånska Cementgjuteriet (idag Skanska) där han var med och byggde motorvägen mellan Huskvarna och Gränna, vilken tog 1 1/2 år att slutföra.

1963 träffade Sven-Arne Lillian på Grottebacken. Två år senare gifte de sig och fick sönerna Ola och några år senare Mikael.

Inledde entreprenörsliv

Tillsammans med kompisen Knut Olofsson startade Sven-Arne upp firman Osby Grus och Schakt och de drev företaget i 20 års tid. De hade 16 anställda och gjorde mycket jobb åt Osby kommun, NCC med flera.
– Min fru Lillian var en stor hjälp då jag råkade ut för diskbråck och hon tog hand om administrationen på firman, medan min kompanjon skötte det praktiska, säger Sven-Arne. 

Från 1992 till 2007 drev och ägde Sven-Arne och hans familj Lars Dufwa ute i Marklunda. Macken var starkt trafikerad av bilister och turister.
– Där skulle egentligen Carl Bildt som är släkting till Lars Dufwa invigt stället, men han fick förhinder så istället invigde den välkände Osbysonen Lasse Holmqvist det. Det är ett kärt minne än idag, menar Sven-Arne.

Fart och fläkt

Sport har alltid funnits i Sven-Arnes liv men han var aldrig intresserad av golf eller andra lugna sporter. Det skulle vara fart och action berättar han.
– Och fart var det sannerligen då jag började köra rallybilar och var med i rallytävlingar, där Lillian var min kartläsare. Det var till och med så mycket action att i en rallytävling där jag ledde, fick sladd på bilen. Det gick bra med oss. Det vill säga mig och min manlige kartläsare som var min kompis. Men bilen blev det inte mycket av…

Motorcross var en annan sport som Sven-Arne själv körde och jobbade mest med under 80-talet.
– Ett starkt minne jag och Lillian har därifrån är när VM i Motorcross gick i Kristianstad och vi fick hjälpa till. Och sen så har våra två söner också kört motorcross, det är ett arv kan man säga. Vi var ute med vår buss på helgerna på sönernas tävlingar, som i princip kunde vara i hela Sverige. 

Brottning är ännu en sport som Sven-Arne har sysselsatt sig med, men där gick han inte så många matcher. 
Som en kontrast till entreprenörskap och sporten har fiske och jakt alltid följt Sven-Arne – ett sätt att koppla av emellanåt.

OIK i tre deciennier

Ishockeyn kom in i Sven-Arnes liv genom att sönerna började spela i OIK.
– Det har under alla åren bara varit roligt att se och följa alla ungdomar från det att de har börjat som knattar till juniorer och sedan seniorer, berättar Sven-Arne och fortsätter:

– Min son Mikael är sedan en tid ordförande i OIK som det har gått fantastiskt bra för tills coronapandemin startade, och vi är i kvaltvåan som det ser ut idag. Själv är jag vice ordförande i klubben något jag trivs enormt bra med.

– Jag har alltid haft turen att ha duktiga och drivande människor runt omkring mig och jag vill säga ett stort tack till er alla där ute. Utan er hade det inte fungerat, avslutar Sven- Arne.

Text & foto:  anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy