Espresso – Din lokala tidning

En svensk västernhistoria – kan det vara något?

Nu har Daniel Ståhls debutfilm vunnit priser över hela världen

”The Wild Bunch Film Festival” i Arizona, USA. En festival för enbart västernfilmer. Årets bästa utländska film: ”For it is written”, manus och regi av Daniel Ståhl, Älmhult.
Det är så att man får nypa sig lite grann i armen. Men det blev uppmärksamhet i England, Holland, Tyskland och Indien också. Daniel vet helt enkelt hur man skapar en spännande historia på film. Fortsättning följer…
Daniel Ståhl vet exakt när han fastnade för film. Han var tolv år gammal och fick möjligheten att se den första Rocky-filmen med Sylvester Stallone. En klassiker.
– Jag blev verkligen gripen, det var då jag förstod filmens möjlighet att berätta en historia.
Daniel hade lite tur också. Med en filmintresserad pappa som hade 400 gamla VHS-filmer i hyllan fanns det en guldgruva att gräva ur.
– Jag har alltid gillat att berätta. Att teckna och rita serier. I filmen såg jag möjligheten att kombinera ljud och bild till en historia, det grep tag ordentligt, berättar Daniel.
Så givetvis blev det medialinjen på Haganäsgymnasiet. Och så småningom två år på Katrinebergs Folkhögskolas filmutbildning.
Andra året på filmkursen i Halland går i stort sett ut på att producera ett examensarbete. Formatet är kortfilm. Daniels dramatiska västernhistoria är 18 minuter lång. Det gäller att utnyttja de där minuterna väl…
Kurskamrater får gå in på olika arbetsuppgifter. Kamera, ljud, klippning, scenografi, smink och så vidare.
– Själv svarade jag för manus och regi. Skådespelare hittade jag på Internetsajten ”Filmcafé”. Jag behövde tre stycken, och de är fantastiskt duktiga.
Filmen hade premiär på skolans egen filmfestival och därefter började Daniel skicka in den till olika festivaler världen runt. Och se, den fick inte bara deltaga utan började också vinna priser. Att ro hem ett pris i västernfilmens hemland är förstås stort.
Senast blev det en vandring på röda mattan i Londons ”Gold Movie Awards” tillsammans med Johanna Smitz, som också belönades som bästa skådespelerska för sin kvinnliga huvudroll.
– Det här var verkligen festligt och mycket större än vad vi trodde. Jag hade smoking på mig! Och det är roligt att se att min film verkar fungera överallt, kommenterar Daniel.
Filmaren från Älmhult har nya idéer och hoppas kunna spela in igen till sommaren. Men ära och berömmelse kan man inte leva på, han har ett ”civilt jobb” också. Som han verkligen trivs med.
– Ja, jag jobbar på Invacare i Diö. Vi tillverkar rullstolar, rullatorer och sängar för människor som har behov av hjälpmedel i sina liv. En riktigt bra arbetsplats, konstaterar han.
Men om möjligheten att arbeta med film på heltid dök upp, skulle du ta den då?
– Det är en dröm som ligger långt in i framtiden. Konkurrensen är stor. Men visst, någon gång. Kanske…
Fast har man gjort en västernfilm som uppmärksammats där denna konstform en gång skapades ska man nog inte ge upp den drömmen.
Tilläggas kan, att Daniel Ståhls ”For it is written” har visats i tre världsdelar. Men aldrig i Älmhult. Något att tänka på för hågade filmentusiaster i kommunen.
Till slut. Om du får välja en film att bevara till evigheten, vilken skulle det vara?
– Bo Widerbergs ”Kvarteret Korpen”. Den filmen har allt!
Text och foto: Lasse Lindell

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy