DESIGN&HANTVERK. Industriområdet i Lönsboda i norra Skåne är till synes inte alltför uppseendeväckande. Men här döljer sig något oväntat, vackert och unikt. Makarna Kullaro har satt diabas på kartan för världens kultur- och konstnärselit och trollbinder besökare från jordens alla hörn med sina exklusiva hantverk.
Trots att det gått över tjugo år sedan Jenni Kullaro fick den idé som skulle ta hennes familjearv till platser de aldrig drömt om, anas ödmjukhet och förvåning i hennes röst, och hon minns en tid då diabas varken var exklusivt eller stod i “finrummet”.
– Ingen kunde förutse vår resa. Jag kommer från en släkt där i stort sett alla män jobbade i traktens stenbrott. När jag började arbeta med diabas var stenen inte alls belyst som idag.
Jenni minns när hon fick idén som kom att lägga grunden till vad vi idag känner till som inredningsfenomenet Kullaro Stone of Sweden/Kullaro Form & Inredning.
– Jag fick en idé och ville skapa smycken av restavfallen – varför skulle de bli skrotstenar? Jag samlade stenarna i mina föräldrars källare och gjorde hål i dem. De var varken vackra eller små, berättar Jenni och minns sina första kunder:
– Varför de köpte mina smycken förstår jag inte. Kanske kände de medlidande eller ville uppmuntra mig, skrattar hon.
MISSTAG OCH MÅLMEDVETENHET
Sedan Jenni träffade sin man Andreas har det bokstavligen slagit gnistor. Under många år förfinade de sitt hantverkskunnande i ett gammalt lastbilsgarage i Hökön som de fått av hans farföräldrar. Vad som börjat som en hobby, tog sakta men säkert en annan form.
– Vi tillverkade olika saker, bland annat ljuslyktor i sten. Men ingen av oss har en formell utbildning. Vi är självlärda, säger Jenni. Bit för bit ersattes den skepticism de mötts av 2006 med en ökad efterfrågan av deras produkter.
– Då förstod vi att vi hade något speciellt. Vi valde att satsa helhjärtat på hantverket, och vågade tro att vi skulle lyckas, berättar hon.
Jenni är övertygad om att det är en generös blandning av misstag och målmedvetenhet som har tagit dem världen över.
– Vi har fått äran bland annat delta på Världsutställningen och att ställa ut i den svenska paviljongen på London Design Fair. Vår passion och envishet har fört oss på många spännande uppdrag och berikat oss med fantastiska möten – som längst anda till Kina dit vi blev inbjudna för att föreläsa om skandinavisk design och sten på världens största mässa för sten. Allt tack vare kärleken till diabasen.
INGEN AVSIKT ATT IMPONERA
Kullaro befinner sig i en spännande utvecklingsfas och strävar efter att vara nytänkande. Jenni menar att den svenska marknaden för hemprodukter i sten är begränsad.
– Du kunde köpa en skärbräda, en mortel eller pappershållare i sten på sin höjd. Vår ambition är att ta det till nästa nivå, säger hon.
– Människor idag vill inte ha saker som är massproducerade. De söker något lokalt och svensktillverkat. Det har verkligen gynnat oss. Kullaros vackra showroom har tagit besökare med storm och de flesta har svårt att förstå att de befinner sig i ett industriområde i Lönsboda. Men Jenni menar att det aldrig var meningen att imponera.
– Magkänslan har lett oss hit. Vi skapar vad vi älskar och jag tror att kunderna ser det. Att få dela vår passion med våra söner är otroligt och vi är stolta över att ha startat det här äventyret. Tänk vad vi hade kunnat gå miste om!
TEXT: HELENE@ESPRESSOMEDIA.SE
NORRA SKÅNES SVARTA GRANIT
Diabas – ibland kallad svart granit – är en bergart som uppkommit när magma trängt upp genom sprickor i berget och sedan svalnat. I över hundra år har brytningen av Diabas varit en viktig industri i trakten kring Osby och Lönsboda. I Hägghult finns världens största brott, och brytningen pågår fortfarande Kvaliteten på fyndigheterna i området är i världsklass, och stenen har många användningsområden. Inte minst har den lockat många konstnärer till de gamla stenbrotten, som i dag är lika mycket kulturcentran som industriminnen.