ANNONS. Unik i Sverige och en av tre i Europa. Det Osby Glas har byggt upp för sin egen framtid är även en milstolpe i arbetet med att möta tillverkningsindustrins utmaningar.
– Nya tekniska möjligheter ritar om spelplanen. Som Smart Factory ser vi fördelar både när det gäller konkurrenskraft, miljöarbete och arbetsmiljö, säger Joel Rosenqvist, VD.
Digitalt styrda tillverkningssystem som CNC-maskiner och 3D-skrivare har revolutionerat tillverkningsindustrin. Ett steg som för många ligger i framtiden är att ta kontroll över hela tillverkningsprocessen i en fabrik. Det steget tog Osby Glas i och med den nya fabriken stod färdig 2022.
– Vi är en av tre glastillverkande fabriker i Europa som har tagit det här steget – de andra finns i Litauen och Tyskland. Genom att satsa på nybyggnation och utveckling innan byggbranschen gick in i en svårare konjunktur så känns det som att vi har fått ett försprång. Det är en stor investering, som inte hade varit lätt att göra idag, säger Joel Rosenqvist, VD på Osby Glas.
Tetris i storformat
Vad är det då som är så smart med Osby Glas fabrik? Joel Rosenqvist beskriver en av de största vinsterna som ett storskaligt och svårslaget Tetris-spel.
– Vår process bygger på att stora planglas ska skäras till enligt kundernas önskemål. Tidigare har varje glasskiva valts ut av våra medarbetare och körts fram på vagnar. Idag övervakas hela processen digitalt. Systemet matchar ordrar mot de planglas vi har i lager och räknar ut hur vi kan få ut det mesta av varje skiva. Spillbitar går tillbaka in i sorteringen, och plockas fram igen när det finns en order som passar för den biten som blivit över. Utan systemet hade den precisionen varit omöjlig.
Men i slutändan är det inget självspelande Tetris. Robin Johnsson har jobbat med att optimera systemet sedan verksamheten i den nya fabriken drog igång.
– Det är en ny teknik, och det har inte funnits någon färdig
manual. Mycket av tankearbetet bygger på att förbättra våra -tidigare processer. Men i dag sköter systemet 90 procent av sorteringen, och lyften som våra anställda behöver göra har minskat från trettio ton till två ton i veckan. När det är dags att hantera en order har allt redan plockats fram till linan av maskinen, säger Robin.
Färre steg på stegräknaren
Utöver att de tunga lyften minskat avsevärt ser Sofia Nilsson, personalansvarig, flera fördelar med det nya arbetssättet.
– Tidigare har det ändå varit så att den som är stark och har långa armar har passat bäst vid de stationer där man ska lyfta stora, tunga glas. Hjälpen från systemet gör arbetsplatserna mer flexibla, vilket skapar en mer varierad arbetsplats.
– Och det är inte så att systemet ersätter personalen. Vi har idag 5 procent av den svenska marknaden, och har planer på att växa med 15 procent under varje år fram till 2028. Den kapacitet vi frigör genom tekniska möjligheter behöver vi för att utöka vår produktion – sammantaget innebär de nya möjligheterna att vi kommer kunna anställa fler, säger Joel Rosenqvist.
Alex Månsson och Marie Stjernberg har båda jobbat länge på Osby Glas och konstaterar att jobbet i den fabriken är något helt annat än det de vant sig vid i den gamla.
– Vi kunde lägga 45 minuter på att samla ihop allt glas till en order. Nu ligger det där när man ska börja, säger Marie.
Även återrapporteringen av vad som har producerats under ett skift och hur det möter produktionsplanen har blivit snabbare och tydligare med systemets överblick.
– Vi taggar lätt till när det är mycket att göra och vill inte gå hem utan att känna att vi har gjort ett bra jobb, säger Alex.
– Samtidigt vill vi inte stå stilla, då blir man knäpp i huvudet. Stegen på stegräknaren har minskat en del i den nya fabriken.
– Men det kompenserar vi med ett friskvårdsbidrag på fem-tusen, skrattar Sofia Nilsson.
Text: Erik@espressomedia.se