Espresso – Din lokala tidning
Image default

Endivergratäng med Ostsås och Potatismos

Endiver,gratäng

Endivergratäng med Ostsås och Potatismos

Johnny Billinger Endivergratäng med Ostsås och Potatismos Endivergratäng med Ostsås och Potatismos Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

Endivergratäng

8 st. endiver (chicons)

8 st. skivor kokt eller lättrökt skinka

c:a 1 mm tjock, gärna italiensk eller tysk.

6 dl béchamelsås

4 dl riven Gruyère och Parmesan

Salt och peppar

Potatismos

1 kg skalad potatis (skalad vikt), mjölig sort.

100 gr smör

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 krm muskotnöt

1 tsk salt

1 tsk peppar

SÅ HÄR GÖR DU

Gör så här

Börjar med att skölja endiverna och att ta bort eventuellt ofräscha ytterblad.

Gräv ur 1,5-2 cm i rotändan, så att den beska delen kommer väck. Dela endiverna på längden.

Ångkoka halvorna i 8-10 min, beroende på storleken. Kasta ångavkoket som oftast är för beskt för att använda.

Låt rinna av innan ni lindar in dem, i stora skinkskivor. Lägg rulladerna i en, så liten som möjligt, ugnsfast form.

Till ostsåsen, ”Sauce Mornay”, gör först en vanlig vitsås, ”Sauce béchamel”, av smör, mjöl, mjölk samt salt och peppar.

Rör om hela tiden under uppvärmningen, späd ev med mer mjölk så att såsen inte blir för tjock.

Sist häll i riven ost i såsen, exempelvis Gruyère tillsammans med Parmesan, alternativt en smakrik svensk ost, såsom Västerbottensost tillsammans med Parmesan.

Häll ostsåsen över rouladerna så att de nästan täcks. Sätt formen i ugnen på 210°-220° C.

Gratängen är färdig efter ca 25 min, eller när den fått en fin brun yta.

Potatismos

Skala en mjölig potatissort och koka dem ca 20 – 25 min.

Medan potatisen kokar, i en annan kastrull, smält smör som sedan värms ihop med grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar, samt smaksätt eventuellt med lite riven muskot.

Häll av vattnet från potatisen och låt ånga av ordentligt.

Mosa potatisarna.

Häll i det smälta smöret med grädden och mjölken under omrörning, det är viktigt att ha i så mycket vätska att moset blir slätt och krämigt (vid behov tillsätt mer mjölk).

 

Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga bild

ÖVRIGT

Peter Skagerholm, Husmanskostens Vänner. En belgisk rätt vid namn ”Chicons au gratin, avec sauce Mornay” med ”Potatismos”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x