Espresso – Din lokala tidning

Engagemanget för Ukraina fortsätter

Christoffer Thuresson och Jerker Johansson är nyss hemkomna från årets resa till Ukraina och har mycket att reflektera över. 6600 kg mat fördelat på 275 matpaket har delats ut under jul- och nyårshelgen, vilket innebär att många familjer slipper vara hungriga ett tag.

För vissa familjer räcker ett matpaket i upp till 3 månader, säger Christoffer.

Matpaketen finansieras genom donationer i Sverige men allt inhandlas, packas och delas ut på plats i Kiev. Vi har fantastiska människor som hjälper till på plats, säger Christoffer. Människor som vill hjälpa sina landsmän på det sätt de kan. I en kyrka som har ett särskilt engagemang för familjer med missbruksproblem har volontärerna ifrån Sverige mött ukrainska familjer för att överlämna matpaketen. Även “Barnklubben” fungerar som en mötesplats. Barnklubben är en träffpunkt dit alla behövande barn kan komma och få ett varmt lagat mål mat om dagen, sina kläder tvättade och en stunds avbrott från ett liv i missbruk och fattigdom. Klubben drivs av Nick och Tanja i Kiev, med stöd av svenska matfaddrar och bidrag. Här får de svenska volontärerna en möjlighet att träffa några av alla barn som varit i Broby på sommarens Tjernobylläger- ett återseende som väcker känslor.

Det roligaste är att se när det skett en positiv förändring. Att få träffa barn som fått hopp, tack vare chansen att få komma till lägret i Sverige Det är väldigt svårt för dessa barn att känna sig motiverade att studera och många som är uppväxta i en missbruksfamilj hamnar själva snett, men det finns maskrosbarn, säger Christoffer.

Hjälper dem som har viljan
I Ukraina är skolan avgiftsfri men ska man läsa vidare på college är det dyrt och svårt att komma in. Då kommer de svenska fadderpengarna väl till pass, av vilka många familjer sparar för att kunna betala sina barns utbildning. Dock poängterar Jerker och Christoffer att det är upp till var och en vad pengarna ska gå till. Det är viktigt att förstå att man aldrig kan äga en annan människa, förklarar Christoffer. Vi kan inspirera och hjälpa till ekonomiskt, men får aldrig kräva att pengarna ska gå till utbildning eller sätta ultimatum oavsett vad vi själva tycker. Och vi kan aldrig hjälpa någon som inte vill eller har förmågan att ta emot hjälp. Det är frustrerande ibland men vi försöker fokusera på de familjer som har en vilja.

Omfattande missär
Jerker berättar om den misär de ofta möter när volontärerna hälsar på hemma hos familjerna i Kiev. – De vet att vi ska komma och vi ser ju att man ansträngt sig, städat och tagit på sig det finaste man har, men ändå är det så fruktansvärt smutsigt och stökigt. berättar han. Många kan inte komma för att hämta matpaketen i någon av de mötesplatser som finns, tex för att någon i familjen är svårt handikappad eller sjuk, men då åker teamet hem till familjen.
Vi tittar på Christoffers alla bilder från senaste resan och han har en historia att berätta samt namn på i stort sett varje person som visas. Det märks att engagemanget är enormt. Årets resa till Ukraina var den 7:e i ordningen och än finns det inga planer på att sluta. Snart börjar planeringen inför årets sommarläger dra igång och därefter påbörjas arbetet inför nästa hjälpresa.

Om man vill bli matfadder under 1 år betalar man in 200kr/mån till Barnklubben via autogiro. För att hjälpa till med matpaket kan man till hösten köpa ett gåvobevis. Pengarna går sedan till inköp av matvaror på plats i Kiev. Mer information finns på Tjernobylbarnens facebooksida: facebook.com/tjernobylbarnenibroby samt hemsidan:
www.tjernobylbarnen.se

Text och foto: Elin Sohl

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy