INGREDIENSER
ca. 400 gram lax
Potatis
4-5 st. Fiskbuljong
1 tärning Sommargrönsaker
1 påse djupfrysta
600 gram Hollandaisesås
3-4 dl Gratängost
ca. 200 gram Dill
SÅ HÄR GÖR DU
Koka potatisen och skiva den.
Koka upp 5 dl vatten med 1 fiskbuljongtärning och lite dill. Lägg i fisken när vattnet kokar. Sjud fisken nästan klar. Koka upp sommargrönsakerna i lätt saltat vatten. Häll av vattnet.
Hollandaisesåsen kan antingen göras från grunden eller med pulverpåsar.
Tag 2 påsar och laga dem efter beskrivningen på paketet. Såsen skall vara ganska tunt blandad. Om den är tjock så späd den med grädde.
Tag fram en eldfast form. Lägg de skivade potatisarna i bottnen. Fördela laxen i bitar över potatisen. Lägg i sommargrönsakerna över laxen. Häll över hollandaisesåsen. Täck över allt med gratängosten. Sätt in formen i ugnen i 225 grader i ca. 30 minuter eller tills gratängen fått en fin färg.
Servera med fördel den färdiga puddingen med räkor och skirat smör.
ÖVRIGT
Mat som vi idag betraktar som lyxmat som t.ex. lax var på 1600-talet att betrakta som simpel mat som inte fick serveras mer än ett visst antal gånger per vecka. Här är ett recept på en enkel och god laxpudding. Avnjuts med en kall öl. Karl-Börje Augustinsson.