Espresso – Din lokala tidning
clara

Entreprenör, kreatör och grundare av Paus i Osby

PERSONLIGT. Clara Hermansson, 26, är från Osbytrakten och har drivit Paus-konceptet sedan fem år tillbaka. Idag har hon hand om både café och keramikstudio med tillhörande butik.

Vattnet vid Osbysjön glittrar och fåglarna sjunger. Det är mycket människor i rörelse trots att eftermiddagen börjat rinna ut. Sommarcaféet invid sjön är rustikt uppbyggt med träpallar som sittmöbler. Clara rör sig vant på platsen.

Resan mot Paus började sommaren 2019 då Clara och hennes lillasyster köpte en vagn där de kunde sälja glass och våfflor, efter att caféet de jobbat på var tvungna att stänga ner. De tänkte att det kunde bli ett roligt sommarjobb. Efter bara en vecka fick de så mycket att göra att de blev tvungna att anställa personal. Initiativet blev uppskattat och kunderna peppade dem till att fortsätta, vilket Clara valde att göra.

– Drivet kommer från att vara kreativ, skapa en trevlig atmosfär för andra och se att kunderna blir glada, säger Clara.

STARTADE EGET SOM 18-ÅRING

Hennes känsla för att göra något kreativt och eget har alltid funnits där. Redan som 18-åring startade Clara egen firma.

– Jag har alltid älskat att vara kreativ. Jag började fota när jag var väldigt liten och gick även ett fotoinriktat program på gymnasiet. Jag startade enskild firma direkt när jag kunde vid 18-års ålder, och fotade jättemycket bröllop och familjer, berättar hon.

Idag bedriver Clara café och keramikstudio med tillhörande butik. Under denna sommar har hon runt tio stycken anställda i caféet. Liksom caféet ligger keramikstudion i Osby. Denna öppnade upp under vintern 2021, och här håller Clara själv i kurser såväl som workshops i både drejning och kavling. Numera hyr också 25 keramiker in sig i studion för att få utlopp för sitt skapande intresse. De flesta åker hit från närliggande städer som Älmhult och Hässleholm, men det finns också dem som kör från Malmö och Växjö.

– Även om det inte blir så mycket skapande för mig själv så får jag chansen att forma den miljön för någon annan, säger hon.

PLANER FÖR FRAMTIDEN

Men visionerna stannar inte av här.

– Jag håller på med ett tredje företag, så det är fullt ös, skrattar Clara. Hon har tillsammans med sin mamma och morbror nyligen startat upp ett grossistföretag där de bland annat designar kläder och inredning som de sedan säljer till svenska butiker. Trots många bollar i luften är Clara just nu mammaledig. Men som egenföretagare blir hon aldrig helt fri från jobbet. Det är bland annat scheman som ska läggas och bokföring som ska göras.

– När min sambo slutat jobbet kör jag några timmars jobb om kvällen. I sommar blir det en del jobb för henne på caféet, men när hon är tillbaka på riktigt från föräldraledigheten i höst blir det fullt fokus på det nya företaget.

– Min dröm är att få fortsätta att jobba med alla mina företag, för det är det jag älskar.

TEXT&FOTO: BEA JÖNSSON LINDHOLM

DETTA ÄR CLARA HERMANSSON

Ålder: 26, fyller 27 i juli

Bor: Hus i Osby

Familj: Sambo och en dotter på åtta månader Sysselsättning: Egenföretagare, mammaledig

Utbildning: Två års utbildning i keramik via Glimåkra folkhögskola

Fritid: “Får jag en stund över sitter jag själv och drejar”

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x