Espresso – Din lokala tidning

Erik designar både hus och kläder

Arkitekter är oftast riktigt kreativa människor och Erik Ingvert från Älmhult är inget undantag. Han bor numera i Italien och delar sina dagar mellan arkitektarbetet och sitt klädmärke Wearing Architecture där han designar bland annat sjalar och kaftaner.

Erik har bott i Italien i ungefär 5 års tid. Han förklarar att flytten skett stegvis. Jag började gilla landet redan när jag var liten och åkte på Toscanasemestrar med familjen. Sen under arkitetkurstudierna gjorde jag ett års utbyte i Ferrara (nära Bologna). Sen så blev jag förälskad, först i staden Rom, och sedan i italienaren Francesco. Den senare är numera min sambo här.
Det dagliga livet i Rom är ganska inrutat. Jag vaknar, dricker en stark espresso och äter havrgrynsgröt (jodå). Sen går jag till jobbet; jag jobbar på ett arkitektkontor 10-19. Vi arbetar mycket med en stor social upprustning av det nedgångna förortsområdet Corviale utanför Rom. På kvällen, när jag kommit hem, sätter jag mig sedan och arbetar på mitt klädprojekt. Paus runt kl. 22 för middag, ofta en pastarätt och något glas rödvin som Francescos pappa gjort, berättar Erik.

Arkitektoniskt mode
Intresset för att sy kläder började redan under examensarbetet på Arkitekturskolan KTH. Jag undersökte vad ”arkitektoniskt mode” skulle kunna vara. Sedan fortsatte jag att rita och sy, jag gjorde de kläder som jag själv skulle vilja ha men inte hittade någon annanstans, förklarar han.

Scarfarna började med att jag upptäckte en fantastisk tygmarknad här, med bland annat många orientaliska tyger. Så föddes ett experiment: vad händer när du kombinerar fuskpäls och paljetter? Först sydde jag till vänner, sedan började jag bli kontaktad via min facebook-sida, så jag fortsatte och började sälja det jag skapade.
Erik har just avslutat sin fjärde vintersäsong med pälssjalar nu. Steg för steg har också kollektionen vuxit.

Ja, efter något år började jag designa kaftaner, sen har jag gjort t-shirts, väskor, kuddar och nu senast huvudbonader.

Plockar fram divan
Designen och kollektionerna återspeglar Eriks motto att Wearing Architecture är kläder som tar fram divan som du har inom dig.Jag använder till exempel mycket reflekterande material, metallic och kraftiga mönster. Också lätta material som sidenchiffong, som kan ändra form bara det kommer en vindpust. Jag gillar att göra dramatiska, scenografiska kläder. Barock-extravagans som får folk att vända sig om på gatan.
Kläderna och accessoarerna säljer han på ett par butiker: Sofo Popup i Stockholm, Blue Factory i Rom och Tsquirt på nätet.

Sen har jag min egen web-butik också (https://www.etsy.com/shop/WearingArchitecture)
Modeintresset har Erik haft åtminstone sedan tonåren och han har alltid gillat att experimentera och gå utanför ramarna.

Vilket så klart, med tiden, gör att jag ibland ser gamla bilder och tänker ”herrejisses som jag såg ut!” Men hellre det än att man ser tillbaka och inser att man aldrig testat något nytt.

Var tror du att du befinner dig om 10 år i livet, med designen, kommer du att utveckla din design?Jag kommer hålla igång, så länge det är kul fortsätter jag med detta sidoprojektet. Det vore väldigt kul att gå vidare med kombinationen arkitektur och kläder. En dröm vore, till exempel, att göra scenografi och kostym till en teateruppsättning. Några gånger har jag sytt kläder till artister (mest italienska sångerskor, en synnerligen excentrisk kategori) och en gång har man använt mina kaftaner på en filminspelning, det vore också intressant att fortsätta med. Var jag befinner mig geografiskt är svårare att förutspå. Hade någon sagt att jag skulle bo i Rom nu hade jag bara skrattat och svart ”dream on”. Och ändå, eccomi qui!

Text: anita@espressomedia.se
Foto: privata

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy