Espresso – Din lokala tidning

Erling printar det otänkbara

Robusta och detaljrika metallföremål som printas till verklighet från en 3D-modell i en dator. För många kanske det låter som science fiction, men på 3D MetPrint i Älmhult sker det varje dag. Här produceras allt från produktprototyper till smycken.

Att printa produkter är inget nytt. Idag används 3D-printning mest inom plast, men du kan i princip printa vilket material som helst. Just nu görs framgångsrika tester med att printa mänsklig vävnad för att på så sätt återskapa organ. Inom dentalbranschen så printas tänder och mycket annat. När det gäller metaller så har tekniken funnits och utvecklats i över 15 år. Den är stor i både USA och Europa men av någon anledning så har vi i Sverige inte riktigt anammat tekniken lika mycket. Men kanske är det på väg nu, för i Älmhult har 3D Metprint med VD Erling Svensson etablerat sig. Erling har en lång karriär bakom sig på bl.a. Volvo Cars inom verktygstillverkning. Nu är han sedan ett par år tillbaka i gång med ett startup-företag inom 3D-printning av metall.

Enorma möjligheter

Bakgrunden med verktygstillverkning är en bra grund för att förstå möjligheterna med att printa.

– Ja det finns många fördelar, förklarar Erling. Först och främst tiden. Det vi kan göra på några få timmar kan ta allt från några veckor till månader att göra på konventionellt sätt, vilket innebär en enorm skillnad i kostnader. Sen finns det andra fördelar kring material och miljö som då stärker valet av print.

Otänkbart blir möjligt

Motståndet kommer ofta just från verktygsbranschen, där man tänker att kvaliteten blir otillräcklig genom printning.

– Ja det finns misstro, för så enkelt kan det väl inte vara som att gå från en komplicerad, tidskrävande och dyr process till att bara printa ut något? Men så är det i de flesta fall. Det finns begränsningar i framförallt storlek, men faktum är att det nog snarare är tvärt om. Vi kan idag printa saker som aldrig går att skapa den konventionella vägen. Det har vi flera bevis på här. Det öppnar ju upp möjligheter som tidigare inte ens var tänkbara.

Stora besparingar

En viktig avvägning är också att anpassa material och konstruktion till det som ska produceras.

– Det finns inget värde i att överdimensionera, förklarar Erling. Varken i materialval eller hur man skapar produkten. Vi kan göra en avvägning av vad som krävs i hållbarhet och printa därefter. Det kan innebära materialbesparingar upp till 80%. Vi har gjort mängder med tester som visar att printning mer än väl kan jämföras med traditionella metoder, ofta till och med bättre. Merparten av de komponenter vi printar används utan efterföljande bearbetning.

Smycken på Oscarsgalan

Erling och hans företag jobbar idag med ett stort antal företag som upptäckt fördelarna.

– De flesta jobbar med prototyper eller utveckling av olika konstruktioner och har behov av att testa löpande. Det gör processen enormt snabb till en låg kostnad. De flesta kunderna kommer idag från metall/verkstadsindustrin, men störst av alla är ett grannföretag, säger Erling och pekar bort mot Ikea.

Användningsområdet är dock mycket större än så. En av våra mer kända modedesigners har hittat 3D MetPrint. Tillsammans har de gjort smycken som varit representerade på röda mattan på Oscarsgalan.

Kontakta företaget

3D MetPrint har sina lokaler på Stallgatan 2 i Älmhult. Läs mer om företaget på www.3dmetprint.com.

Tel: 076 128 55 38

E-post: info@3dmetprint.com

[gallery link="file" ids="12202,12201,12192"]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x