Skotsk whisky är, som vi redan sett, underkastad en mängd regler och lagar, de allra flesta i syfte att garantera kvalitet och transparens.
På whiskyflaskans etikett kan mycket matnyttigt utläsas. Först har vi naturligtvis whiskyns namn, som om det är en Single Malt i stort sett alltid bär destilleriets namn. Vilken typ av whisky det gäller ska framgå: single malt, blended malt, single grain, blended grain eller blended whisky. Den sista typen är den vanligaste, den första är den förnämsta. Blended malt kallades tidigare för vatted malt och på äldre flaskor kan man hitta den beteckningen liksom pure malt. Ren maltwhisky således men en blandning från två eller flera destillerier, dvs. ej single malt.
Whiskyns ålder är naturligtvis intressant. Den ålder som anges är åldern på den yngsta whiskyn i buteljen, vare sig det är malt eller grain. Saknas åldersbeteckning vet vi att den i alla fall är minst 3 år och sannolikt inte över 10, vanligen 5-7 år. Icke åldersangiven whisky kallas NAS (No Age Statement). För en Single Malt framgår alltid destilleriets namn och namnet på distriktet det kommer ifrån ska anges liksom volym och alkoholhalt i volymprocent. Ofta finns idag också uppgifter om vilken typ av fat den lagrats på och beskrivning av hur den doftar och smakar. Om whiskyn inte är kylfiltrerad framgår det oftast liksom om den inte färgats.
Den 25 januari firas Burns Night i Skottland och stora delar av världen till minne av skalden Robert Burns födelse. Då serveras det en Burns Supper med haggis, neeps and tattis, det sjungs, hålls tal, provas whisky och lyssnas till säckpipsmusik enligt en särskild ritual. I år blev det ingen sådan i Kristianstad, förra året var vi långt över 100 personer som firade tillsammans och vi hade också ett särskilt firande i Hanaskog.
Så här års brukar jag dra en del statistik vid whiskyprovningarna, här blir det mycket kortfattat. I vanlig ordning är det fransmännen som dricker i särklass mest skotsk whisky i världen, betydligt mer än 2:an Indien, tätt följd av 3:an USA. När det gäller Single Malt tar dock USA täten följt av Frankrike och Singapore. Av världens 30 mest sålda whiskies är 7 skotska (Johnnie Walker på 5:e plats) och 14 indiska, samtliga blended.
Jag brukar också prata om trender inför det nya året. Alkoholfri sprit har kommit för att stanna, först kom den alkoholfria vita spriten (gin, vodka) men nu kommer också den färgade, såsom rom och whisky. Miljötänket slår också igenom med ekologisk whisky, genomtänkta förpackningar, lättare flaskor etc. Och så blir gammal whisky allt dyrare i rasande fart.
BENGT ARNE LARSSON