Espresso – Din lokala tidning
saskia gullstrand

Ett annorlunda porträtt av Hässleholm

KULTUR. Är det något speciellt med Hässleholm? Med hässleholmsborna? I projektet Skåne – En dröm har serietecknaren Saskia Gullstrand fått i uppdrag att ta reda på det.

Folkets Konsthall har initierat projektet, där medverkande kommuner kopplas ihop med en serietecknare som under en vecka samlar ihop material genom intervjuer och spontana möten med invånarna. Hässleholm hakade på projektet, och nu är Saskia Gullstrand, som är uppvuxen i Sösdala, i full färd med att porträttera sin gamla hemort.

– Jag har bokat in en del intervjuer med människor både i stan och på landsbygden, och haft en hel del spontana möten som har varit jättegivande, berättar Saskia.

– För mig är det viktigt att Hässleholmarna känner igen sig i mina serier. Människorna som jag möter kanske inte skildras med sitt riktiga namn och utseende, men jag vill fånga platserna
– inte bara i staden Hässleholm, utan i hela kommunen.

tekninngar

Totalt sex serietecknare deltar i projektet i olika kommuner. Resultatet ska bli en utställning som bland annat kommer att visas på Kulturhuset i Hässleholm under våren.

– Det händer mycket med en plats när tiden går. Butiker och verksamheter försvinner och ska fyllas med något annat. Jag utgår från det Hässleholm jag minns och väljer platser som har varit viktiga för mig. Sedan vill jag gärna veta vilka drömmar och förhoppningar människorna som bor här har, när det gäller vad platserna ska fyllas med i framtiden, säger Saskia.

jens olsson

Jens Olsson, Kulturchef i Hässleholm, ser fram emot att se resultatet av Saskias arbete.

– Vi bestämde oss snabbt för att hänga på projektet, och det var ju helt självklart att det skulle vara Saskia som ska porträttera Hässleholm, säger han.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x