Espresso – Din lokala tidning
Ett helt smörgåsbord av kultur bjuds under våren

Ett helt smörgåsbord av kultur bjuds under våren

Kulturbordet i Älmhults kommun är dukat. Och det är ett brett bord. I årets Kulturkalender finns det mesta för alla åldrar och intressen. Musik och berättande står högt i kurs när ett 40-tal lokala arrangörer presenterar sig, men det finns så mycket mer.
– Det syns verkligen vilket rikt kulturliv vi har i vår kommun, kommenterar kulturstrateg Helen Karlsson.

Som traditionen bjuder har arrangemang av alla de slag i Älmhults kommun samlats ihop i en diger Kulturkalender. Här råder en bred syn på begreppet kultur och man kan upptäcka allt från fågelvandringar och klädbytardag till Melodinosauriefestival, jamaicansk dans och filmfestival i Liatorp.
– Fler arrangörer ansluter sig för varje år, allt eftersom kalendern blir mer inarbetad. Fortfarande dominerar evenemang i Älmhults centrum, men man kan också hitta program som äger rum runtom i hela kommunen, berättar kulturstrateg Helen Karlsson och tillägger:
– Jag hoppas att dessa ska öka ännu mer framöver.

Helen Karlsson betonar att alla är välkomna att skicka in material till Kulturkalendern. Det enda kravet är att det rör sig om kulturell verksamhet som är öppen för allmänheten.
– Och när vi pratar om kultur har vi en mycket bred och generös definition. Vi letar inte efter vissa evenemang utan försöker se till att så många som möjligt uppmärksammas på möjligheten att komma med i kalendern.
Gör man ett snabbt överslag blir resultatet att Älmhults kommun, gärna i samarbete med studieförbunden, svarar för knappt hälften av kulturutbudet. Resten skapas av andra aktörer, som kulturföreningar och enskilda entusiaster som ofta driver sin verksamhet helt eller delvis ideellt.

De arrangörer som missat att komma med i vårens Kulturkalender får en ny chans i höstens kalender. Men det gäller att ha god framförhållning. Deadline för material till andra halvåret av kommunens kulturutbud är redan den 3 juni.
Till dess kan vi njuta av mysiga små träffar, som på Kulturcaféerna i Vävstugan, till jätteevenemang som Världens hem där även Älmhultsfestivalen ingår. Det är faktiskt bara att välja och vraka…
– Ja, det syns verkligen vilket rikt kulturliv vi har i vår kommun, summerar Helen Karlsson.

Fotnot: Kulturkalendern med uppgifter om evenemang till och med juli månad finns tillgänglig digitalt på kommunens hemsida. Det finns också en begränsad tryckt upplaga som kan hämtas på Turistbyrån, Älmhults bibliotek med filialer, Aktivitetshuset och Ikea Museum.

Text: Lasse Lindell
Foto: Lasse Lindell, John Jamal Gille och privata bilder

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy