Espresso – Din lokala tidning
Ett kafferosteri som satsar på smak

Ett kafferosteri som satsar på smak

NÄRINGSLIV/DRYCK. Första kafferosteriet i Älmhults kommun är ett faktum. Kaffefantasten Erik Pettersson står bakom rosteriet med varumärket Big High 5 hemma på Klöxhultsvägen och siktar främst på den lokala marknaden.
– Jag vill skapa nya, spännande smaker och bättre produkter. Och inte minst tänka på hållbarhetsperspektivet, berättar Erik medan frestande dofter sprider sig i det lilla rosteriet.

Erik Pettersson föddes i Göteborg. Där drev han kaffebaren Mahogny. Men det var under den tid han bodde i Paris som han upptäckte riktigt bra kaffe, en annan kultur helt enkelt, och den har han tagit med till Älmhult.
Frågan är given; varför blev det just Älmhult?
– Jag känner mig hemma i den här delen av landet. Min morfar och mamma är från Alvesta och jag tillbringade många sommarlov här i södra Småland. Och sen tillägger han med ett gott skratt:
– Det går inte att förneka att ett inte helt okänt möbelföretag har haft sitt finger med i spelet. Min fru Janina kommer från Brasilien, hon är jurist och jobbar numera för Ikea.
Så plötsligt befann sig Erik med arbetande fru, dotter och hund i en ny situation. Vad skulle han själv göra? Ett kafferosteri som satsar på smak låg kanske inte helt nära till hands inledningsvis.

Idén föddes

– En intressant period. Jag gick då omkring med barnvagnen i centrum och kände in atmosfären. Jag märkte att jag allt oftare tänkte: Kaffe! Men jag ville inte starta ett nytt kafé och då slog det mig, varför inte ta ett steg tillbaka och börja rosta kaffe istället? Sagt och gjort.
Nå, så enkelt var det inte. Han hittade först ingen tillräckligt stor lokal för sin verksamhet. Maskiner, kaffesäckar, kartonger måste få plats. Ingen vidare början.

Ett kafferosteri som satsar på smak
Vägen till slutprodukten kaffe är en hel vetenskap.
Lösningen i källarplan

Fast för ett år sedan kom Erik på lösningen och den fanns närmare än vad han hade trott.
– Ja, vårt eget hus, i det stora källarplan som tidigare hade varit ett inomhusbad.
Jag skaffade tillstånd från kommunen. Det var en del frågetecken att räta ut.
– Mina planer väckte nog en smula förvåning, Jag fick förklara väldigt noga att det inte handlade om någon fabrik med massproduktion Sen gick det bra. Nu är vår källare en godkänd livsmedelsanläggning.

Kafferostningen en vetenskap

Sedan en tid är allt klart. Kaffesäckarna inköpta via grossist från småskaliga odlare, den blänkande kafferosten, bryggare och allehanda tillbehör för provsmakning. Och viktigast av allt förstås, kunskapen om kaffe.
– Kaffet är ju en frukt med två kärnor, de vi kallar kaffebönor. I råkaffet finns all potential. Sedan kan man ta fram olika smaker beroende på rostningen. Nötiga, fruktiga, chokladiga… Jag ska försöka täcka en stor del av kaffepaletten och låta folk få uppleva nya spännande smaker.

Ett kafferosteri som satsar på smak
Ett kafferosteri som satsar på smak. Råkaffet kommer från småskaliga odlare och förädlas hemma i villan på Klöxhultsvägen.
Producerar specialkaffe

Erik är minst sagt entusiastisk och han slår fast:
– Öl, vin och choklad har tidigare utvecklats på det här sättet. Nu är det dessutom kaffets tur!
Erik Pettersson producerar så kallat specialkaffe. Något som bevisar att kaffe inte är en enda sak, det kan vara väldig många.
– Riktigt bra kaffe är till exempel gott att dricka vid alla temperaturer, till och med om det är kallt.

Satsar på utveckling

Erik hoppas mycket på den lokala marknaden för sitt Big High 5. Lokala följare, privatpersoner, restauranger, kaféer och företag. Hemleveranser inom Älmhults tätort. Men också en webshop där kaffe kan beställas var man än bor.
– Det vore jättekul om det tar fart ordentligt. Jag skulle dessutom vilja resa runt och besöka odlarna, få personlig kontakt med de små producenterna. Det är viktigt att bönderna som odlar får mer betalt för sina produkter.
Att därefter ta emot besökare, ordna provsmakningar och hålla föreläsningar finns med i framtidsplanerna. Smakvärlden är härlig att leva i, påpekar Erik, och det är roligt ju fler som vill göra det.
– Ja, nu siktar jag vidare på att utveckla mig och bli bättre och bättre på hantverket. Det här med kafferostning är ju en hel vetenskap.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x