Räddningstjänsten i Osby kommun har idag 6 heltidsanställda och ca 40 på deltid. I Lönsboda finns 4 grupper med 5 personer i varje. I Osby finns 3 grupper med 6 personer i varje. Dessutom finns ett räddningsvärn i Hökön. Nu ska Osby få en grupp till och därmed ska det rekryteras 6 brandmän eller RIB (räddningstjänstpersonal i beredskap) som det heter nu.
– Vi vänder oss nu till män och kvinnor boende i Osby tätort, då det krävs närhet för att klara anspänningstid vid larm, förklarar insatsledare Mikael Svensson.
Alla välkomna
Intresset hos tjejer växer. Idag är det sju tjejer anställda som RIB.
– Vi välkomnar även sökanden från andra kulturer, målet är att vara en spegling av samhället, förklarar Mikael.
Du gör en stor samhällsnytta och får en livsviktig kunskap som ger dig trygghet och säkerhet i situation som kräver handlingskraft.
– Vi vet att det finns många som är lämpliga, fast de vet inte om det själva, menar brand- ingenjör Oscar Karlsson. Kraven är god kondition och simkunnighet. Du måste ha din arbetsgivares skriftliga medgivande och körkort B. Har du inte C-körkort så får du bidrag upp till 20 000 kr för att ta det.
Utbildning och övning
All ny personal utbildas totalt i 6 veckor fördelat på två treveckorsperioder. Parallellt med det så sker det praktik och kontinuerlig övning och kursverksamhet. Fortbildning inom rökdykning, motorsåg, sjukvård mm. Kurser som sker på kväller eller helger när du har beredskap.
– Fem veckor sker på Räddningsskolan i Revinge, förklarar Mikael. En praktikvecka sker på en räddningstjänst i närområdet. Sen följer en lokal anpassning till de arbetsuppgifter vi utför i Osby kommun. Exempelvis rökdykning, motorsågsutbildning och sjukvård för att åka på IVPA*. Kurser förlagda till kvällar och ev. någon helg. Därefter övar man oftast en kväll den veckan man har beredskap. Den emotionella träningen får vi genom erfarenhet och att vi tillsammans bearbetar händelser. Att rädda liv, egendom och miljö kan vara både svårt och en helt fantastisk känsla.
* I väntan på ambulans
Positiva företagare
De flesta företagare är positiva till att ha räddningspersonal anställda.
– Ja det är ju en stor fördel att ha en utbildad och erfaren person på plats ifall olyckan är framme, berättar Mikael. Det gäller alla former av olyckor, krishantering eller förebyggande. Vårt mål är att ha en nära dialog med företagarna, De ska veta vad det innebär att ha en anställd som även är RIB. En farhåga är att den anställde ska vara borta mycket från jobbet. Vi gjorde en uträkning 2016 som var ett rekordår gällande antalet larm. Den visar att den genomsnittlige anställde var borta från arbetet totalt 28 timmar för larm, avslutar Mikael.
Krav för anställning
God kondition
Simkunnighet
Skriftligt medgivande från arbetsgivare
Körkort B
Vill du veta mer om deltidsbrandman?
Vill du ha Sveriges viktigaste jobb?
Vill du påverka och göra skillnad i människors vardag? Nu söker Räddningstjänsten i Osby nya brandmän.
Räddningstjänsten i Osby söker nu 6-8 män och kvinnor för anställning deltid enligt schema eller pooltjänst.
Som brandman ska du ha din fasta huvudanställning och bostad inom orten för att under din beredskap kunna uppfylla anspänningstiden 4-5 minuter.
Kvalifikationer
Körkort B. (C-kort är meriterande.)
Godkänt arbetsprov på rullband (AFS 2005:6, 4,5 km/h).
Simkunnig och ha förmåga att fungera i olika räddningssituationer.
Övrigt
Du behöver även ett godkännande från din huvudarbetsgivare. Anställningsform är tillsvidareanställning på deltid. Ansök senast: 2017-10-22
Vi kan – vi vill – vi vågar! Vågar du?
Kontaktpersoner
Jimmie Ask, Räddningschef, 0479-528 207
Mikael Svensson, Instruktör, 0479- 528 110, mikael.svensson@osby.se
]]>