Espresso – Din lokala tidning

Ett med naturen i doktorsvillan

Vi gjorde ett ”hemma hos-reportage” hos Kristina och Hans Nelson i Osby, eftersom de har renoverat upp sin stora villa på 230 kvm plus källare under snart sex års tid.
Villan är egentligen en gammal doktorsvilla där doktor Hans Hansson hade sin mottagning på ovanvåningen förr i tiden.

När man kommer in i husets entré så är det första som möter en, en otrolig hall med den gamla doktorsväskan på golvet – ett minne och signum för doktorsvillan.

– När jag flyttade in här år 2013 så såg det inte ut så här. Huset var i stort renoveringsbehov och vi har gjort en total makeover på husets fasad såväl som på interiörerna. Vi har gjort om och gjort rätt. Vi har fått stor och snabb hjälp från de lokala byggfirmorna från Östra Göinge, Osby och Älmhults kommuner som har varit guld värda, ingen nämnd och ingen glömd, säger Kristina.

Mycket eget arbete
Hans och Kristina har hjälpts åt med att bland annat flytspackla källarens golv, de har rivit väggar, lagt golv, målat, tapetserat, rivit fasaden, ja, det mesta som man kan göra själv.

– Våra barn har också bidragit med inspiration och hjälp, berättar Kristina.
Hon pekar på en genuin fin, grå dörr och ovanför den finns det tre små fönster som är i antikglas.

– Min man Hans har själv gjort den här skafferidörren. Han är en tusenkonstnär, och det är inget som är omöjligt för honom att göra, säger Kristina stolt till oss.
Det ligger oerhört många arbetstimmar bakom att villan ser ut som den gör idag.

– Hela projektet har varit enormt roligt men också väldigt slitsamt, men så kul vi har haft på vägen hit. Än har vi dock utealtan och trädgård kvar att göra.
När Kristina visar runt i huset berättar hon att det är deras hjärterum där deras stora familjer och vänner ska kunna samlas. Vi förstår precis vad hon menar när hon visar oss runt.

Inredningsintresse sen barnsben
Kristina visar bilder på huset från dåtid till nutid och man kan knappt tro det är samma hus, varken utvändigt eller invändigt.

Var kommer intresset ifrån att inreda Kristina, ert hem ser ut som taget från en inredningstidning?

– Jag har sedan jag var liten flicka varit intresserad av att möblera om där hemma till min mammas stora fasa, säger Kristina till oss med ett leende på läpparna.
När mina föräldrar byggde en stuga ute i Visseltofta så fick jag hjälpa min pappa att tapetsera när jag var åtta år, och det var nog då jag började få mersmak för inredning. Att jag kunde få vara med och tapetsera och bygga redan vid så ringa ålder, det var stort och det har jag stor hjälp av idag och det är jag tacksam för. Ingenting är omöjligt, menar Kristina.

Modernt med äldre inslag
Stilen de har inne i villan är både modern samtidigt som de har förnyat sitt hem med äldre fynd också. Kristina går gärna på auktioner och loppisar runt om och fyndar för att lyfta fram den stilen som passar huset utifrån dess ursprungliga tidsepok.
Alla inredningsdetaljer går i tonerna grönt, gult och vitt och det harmoniserar och balanserar naturens färger.

Hur har tankarna varit hos er när ni började att renovera?

– Att vi skall kunna vara inne ute och ute inne, huset skall vara en förlängd arm till allt det vackra ute i naturen här. Huset skapar energi och det är en härlig oas att ladda batterierna i då vi har ån alldeles intill huset. Vi får inspirationen till huset av utemiljön runt om huset.

Våga förändra
Kristina tittar mot kyrkan och säger att de har världens bästa granne med en alltid välskött trädgård och färska blommor.

– Närmaste grannen är Osby Kyrka och det är så mysigt att sitta på balkongen och njuta av alla fina ljus som tänds när det är Alla helgonhelgen och bara se det vackra på kyrkogården och runt omkring här, säger hon.

Har du några tips till dem som tänker renovera sitt hus?

– Man skall våga ge sig på att förändra, ta lite i taget och involvera barn och familj så att de får vara delaktiga. Hitta bra firmor som kan ge tips och idéer, avslutar Kristina intervjun med i sitt sagolika hus som möter naturen på ett naturligt sätt.

Text och foto: anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy