Espresso – Din lokala tidning
Erika Bengtsson

Ett riktigt styrkebesked

Erika kan bli Sveriges bästa personliga tränare

SPORT. Tredje gången gillt? Erika Bengtsson är inte bara världens näst bästa armbryterska, hon är också nominerad som Sveriges bästa personliga tränare. För tredje gången!
– Jag ser själva nomineringen som en vinst. Att mina 300 kvadratmeter i Älmhult får en sådan uppmärksamhet känns fantastiskt, konstaterar hon.

2019 slutade bra. Erika Bengtsson kom hem från armbrytnings-VM i Polen med en silvermedalj. Och runt nyår strömmade bokningarna in till hennes gym på Stallgatan i Älmhult. Det var många nyårslöften som skulle infrias och då är behovet av en personlig tränare stort.
2020 var dock inte gammalt då stora delar av samhället stängde ner. Men det visade sig att i virustider var Erikas koncept väldigt lyckat. Personlig träning en och en eller i grupp, där maximalt tio personer deltar. Plus små barngrupper.
– Det har gått över förväntan. Visst innebar coronautbrottet nya rutiner. Det ställdes ännu högre krav på verksamheten. Städning, rengöring av redskap. Men det var gynnsamt att vi redan inriktade oss på små grupper, berättar hon.

Företagare
Erika Bengtsson driver företaget Erika Personal Training AB i Älmhult. Med sju anställda, gedigna kunskaper och försedd med stor entusiasm har hon blivit känd långt utanför kommungränserna.
Att det skulle bli en tillvaro med träning är inte särskilt överraskande. Hon växte upp i Helsingborg. Mamma var aerobicsinstruktör och Erika blev coachad av sin pappa i den lokala armbrytarklubben redan i tolvårsåldern. Som 15-åring fick hon ta över träningen för klubbens juniorer.
– Då märkte jag hur roligt det är att göra andra bättre och se dem förändras. Helt enkelt att jobba med människor, berättar hon.

Studerade till PT
På gymnasiet blev det en studielinje med PT (personlig träning) och dansinriktning. Framtiden verkade utstakad.
– Ja, jag flyttade till Stockholm och utbildade mig till personlig tränare. Det var en väldigt intensiv tid med hård studietakt. Och plötsligt kände jag en mättnad. Var det verkligen det här jag skulle göra?
Lyckligtvis kom ett gym i Ängelholm med ett jobberbjudande och så var hon snart inne på den utstakade banan igen.
Armbrytningskollegan Glenn från Älmhult blev Erikas livskamrat. En husrenovering och två barn senare kan hon konstatera att flytten till södra Småland blev väldigt lyckad. Precis som beslutet att starta ett eget företag.
– Marknaden i Älmhult är bra. Här finns en blandad befolkning och många reser hit för att arbeta. Då passar en del på att träna också.


Balans i livet
Träning i all ära. Men för att må bra och få goda resultat är det kombinationen ”träning, mat och vila” som är nödvändig, påpekar Erika.
– Man orkar inte med ett pass om man inte har fått vila tillräckligt. Och att äta rätt är förstås viktigt beroende på vilka mål man har satt upp.
Många blir förvånade när de ser sin PT äta en pizza.
– Det är viktigt med balans i livet. Så det är klart att jag kan äta pizza. Det är gott. Men jag äter inte pizza hela tiden, varje dag, säger hon med ett skratt.

Tufft motstånd
Vad tror hon själv om chansen att få ståta med titeln ”Sveriges bästa PT”?
– Jag har tufft motstånd. Exempelvis Mikael Hollsten från tv-serien ”Biggest loser”. Han har 60 000 följare på sociala medier och syns i tv-rutan varje vecka. Jag har 2 000 följare. Så jag ser själva nomineringen som en vinst. Den känns riktigt bra!

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x