Espresso – Din lokala tidning
Image default

FABRIK – en mötesplats för alla

På mindre än ett år har Fabrik gått från en djärv idé till Osbys hetaste uteställe. Med drömmen om en mötesplats där mat, dryck och kärlek är i fokus har en copywriter, en golvläggare och en mästerkock förvandlat en gammal butikslokal till en lika nyskapande som färgsprakande restaurang. – Vi är en modern fabrik. Vår ambition är att skapa minnesvärda upplevelser, säger Martin Lorentsson.

På de djupblå väggarna, vars kontrast vackert framhävs av guld, hänger porträtt av designern Matthias Lavesson. I den turnerande fotoserien Explosions of love poserar han som dragqueen tillsammans med sin mormor Gerd. Båda kommer från Osby och bilderna är tagna här på Fabrik. Osbys nya restaurangtillskott blev en perfekt fond till budskapet om kärlek och öppenhet mellan människor – trots våra olikheter. Hela restaurangen andas ett lugn och det är svårt att tro att lokalen tidigare varit både elaffär och charkbutik.

Passande nog har delägare Martin Lorentsson också en mångfacetterad bakgrund. En copywriter och musiker som aldrig känt att han hamnat rätt.

– Jag fick ofta depressioner och ångest. När läkaren ställde frågan “Vad vill du göra med ditt liv?” kunde jag inte svara. Men nu kan jag ärligt säga: “Människor, möten, musik och mat”. Allt ledde mig till restaurangbranschen.

Tillsammans med frun Henrica började Martin fundera. De insåg att det saknades en mötesplats, något annat än lokala pizzerior och snabbmat.

– En restaurang är mycket mer än bara mat, dryck och inredning. Allt måste samverka för att fungera, han tillägger:

– Vi är en modern fabrik. Vår ambition är att skapa minnesvärda upplevelser människor emellan där de känner sig sedda.

skarmavbild 2023 07 21 kl. 10.31.41

EN LYCKLIG SLUMP

I samma veva som Martin gick i restaurangtankar, träffade de Daniel Friberg, den blivande kökschefen, som då jobbade på Systembolaget.

– Han har en fantastisk bakgrund från fina restauranger, bland annat på den franska rivieran.

All mat på Fabrik tillagas från grunden. Martin berättar att Daniels passion för smaker, textur och presentationer har lärt dem otroligt mycket om det kulinariska hantverket. Men Daniel är inte ensam i köket, där ackompanjeras han av souschef Caesar Lorentzon, Martins son.

FRÅN IDÉ TILL SUCCÉ

Trots att de inte gjort någon nämnvärd marknadsföring, är det inte bara osbybor som kommer till Fabrik för en härlig stund.

– Nyfikna gäster kommer från närliggande kommuner och byar. Det är fantastiskt hur de omfamnat oss, säger Martin.

För honom och kollegorna var drömmen att skapa en plats dit de själva vill gå. Där gäster känner sig välkomna, inte bara via inredning, mat och dryck, men även genom personal och musik.

– Om man själv gillar det, kan det inte gå fel. Man måste utgå från sig själv och genuint visa omsorg för alla gäster, det sätter tonen. Lycka smittar av sig.

Martin menar att många restauranger fokuserar alltför mycket på själva matupplevelsen.

– Men om till exempel personalen är ointresserad, musiken för hög och inredningen inte känns inbjudande, spelar det ju ingen roll hur god maten är. Helhetsupplevelsen blir lidande. Vår ambition är att allting ska samverka: mat, dryck, bemötande, inredning och atmosfär.

skarmavbild 2023 07 21 kl. 10.32.23

EN KULINARISK UPPLEVELSE

Fabrik har låtit sig inspireras av de franska krogarna. Men trots detta finns ingen rätt på menyn för över 200 kronor. Portionerna går i harmoni med priset och är designade för att kombineras.

– Vissa undrar var riset och pastan är. Men vi framhäver smaken av ankan, oxfilén eller sparrisen och låter dem vara hjälten i varje rätt. Fantastisk mat är för alla, oavsett plånbok. Vi vill ge människor mat, dryck och kärlek, ler Martin.

TEXT: HELENE@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x