Espresso – Din lokala tidning
asmoarpk 2

Familjegården Asmoarp firar 300 år

EVENEMANG. Mycket hinner hända på trehundra år, och det speglar av sig på Asmoarps jubileumsfirande den 9-11 maj. Under tre dagar blir det både fokus på historien, framtiden som besöksmål och möjlighet att leta efter den silverskatt som en gång gjorde det möjligt för Mats-Ola Perssons förfäder att köpa gården.

Det är i alla fall så legenden om gården berättar, och Mats-Ola med familj har gjort sin gårdsforskning.

– 1724 kom min förfader Sven Bengtsson till gården som brukare, det dröjde först till den tredje generationen innan familjen kunde köpa loss gården till sin egen år 1785, berättar Mats-Ola, som själv tillhör den åttonde generationen på gården.

– Med barn och barnbarn är vi inne på den tionde, och under jubileet medverkar hela familjen, säger Mats-Ola.

STARTSKOTT FÖR UTVECKLING

Skogsbruket har fått en allt större roll i familjeverksamheten i modern tid. Bara för två generationer sedan var förädlingen av gårdens egna mejeriprodukter en viktig inkomst.

– Min farfar hade gårdsmejeri, med produkter av mjölken från gården. Ännu längre tillbaka betalade man skatt till kyrkan med smör. Nu lägger vi stort fokus på att utveckla besöksnäringen som en av gårdens inkomster, och vi ser jubiléet som ett startskott för den fortsatta utvecklingen av Asmoarp som ett besöksmål, säger Mats-Ola. Julen har i många år varit högsäsong, då Asmoarp ända sedan 70-talet odlat och sålt julgranar.

– Nu siktar vi på mer året runt-verksamhet. Vi har våra ställplatser, och märker att besökare efterfrågar möjligheten att handla saker på gården. Under jubileet kommer vi ha kaffestugan öppen precis som under julen, och vi kommer ha en del matproducenter och hantverkare på plats som säljer sina produkter.

Släktens historia på gården finns numera samlad i en bok. Under jubiléet samlas hela familjen för att ta emot besökare.

HISTORISKA VANDRINGAR

Det blir även stort fokus på vandring i markerna – besökarna kommer att få del av både gårdens historia och hur man bedriver skogsbruk.

– Både historikern Anders Blidberg och sagoberättaren Per Gustafsson kommer att medverka som vandringsledare, och jag själv kommer att prata om skogsbruket. En av vandringarna går till pengahålan och silverskatten, som ska ha varit just ett fynd som gjorde att mina förfäder en gång kunde köpa loss gården. Det sägs även att delar av skatten finns kvar någonstans i markerna, avslöjar Mats-Ola.

Som upplagt för skattjakt alltså – och det kommer det även att bli för de yngre besökarna.

DE SOM KOMMER FÖRE OCH DE SOM KOMMER EFTER

En av vandringarna under jubileet kommer att ha fokus på äventyr – det blir bland annat besök i granngården där Magnus Pålsson driver sitt företag Multilevel Zipline, med ett brett utbud av äventyr på hög höjd.

Markservicen i kaffestugan sköts som vanligt av Mats-Olas särbo Lotta, och sönerna Per-Anton, Karl-Johan och Nils-Joel kommer alla hem till gården med sina respektive och familjer.

– Gårdsforskningen har blivit underlag till en bok som finns att köpa på gården, och visst är det spännande att befinna sig mitt i ett sammanhang som har pågått i trehundra år. Vetskapen att de som kom före har format gården gör att jag själv vill göra allt jag kan för att lämna den vidare som en hållbar verksamhet till dem som kommer efter. De satsningar vi gör idag gör vi med ett långsiktigt tänk – vi vill ju gärna att gården ska få finnas i familjen i ytterligare trehundra år, säger Mats-Ola.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x