KONSERT. Johan T Karlsson växte upp i ett Hässleholm där man antingen spelade fotboll eller spelade i band.
I vimlet bland Markan, Studiefrämjandets replokaler , Perrong 23 och även Kulturhuset spelade han sig igenom olika instrument och genrer innan han landade i det som blev Familjen.
– Det blir kul att komma tillbaka till Kulturhuset, här har jag själv sett många konserter och spenderat många kvällar och nätter med att spela och spela in i olika lokaler, säger han.
Johan har tagit en paus från studion och promenerar runt i Stockholm när vi pratar med honom i telefon.
– När jag var arton gav mina föräldrar mig valet att antingen bli sponsrad med körkort, eller att lägga pengarna på något inom musiken, som de visste var mitt stora intresse. Jag använde pengarna till min första synt – en Roland Juno 60. Och jag har fortfarande inte tagit något körkort, skrattar Johan.
Studion på 25 kvadratmeter är den dagliga arbetsplatsen och just nu är det fullt fokus på ett nytt album.
– Planen en singel innan sommaren, sedan ett helt album i höst eller vinter. För mig går det ofta ganska långa perioder då det står stilla i låtskrivandet – men just nu känner jag att det jag håller på med känns roligt och angeläget. Att ta långa promenader brukar hjälpa mig att få det att lossna när det gäller textskrivandet.
”P3 vägrade att spela mina låtar”
Första albumet – Det snurrar i min skalle – släpptes när Johan var 30 år. Titelspåret blev en välspelad hit och året efter skivsläppet åkte Familjen bland annat på turné som förband åt Kent. 2009 var Johan även gästartist på flera låtar på bandets album Röd.
– Jag är faktiskt glad att mitt genombrott som Familjen kom relativt sent. Jag tror att allt runtomkring hade knäckt mig annars. Låten Det snurrar i min skalle hette från början Ivanhoe och Rebecca, och jag hade just börjat med att skriva låtar på svenska – eller snarare på skånska. Det var en producentkompis som fick höra mina låtar och tyckte att vi borde ge ut en skiva, minns Johan.
Vägen till ett genombrott gick dock snarare via klubbarna och dansgolven än de breda kanalerna.
– Jag minns att P3 i början vägrade att spela min musik, men jag tyckte att skit samma. På den tiden gjorde jag spelningar flera gånger varje vecka, och jag såg hur publiken reagerade på mina låtar. Jag har aldrig varit mycket för att sätta artister på piedestal – för mig kommer musiken ur ett brinnande intresse, att ha huvudet fullt med idéer som håller dig vaken om natten. Om man tror på det man gör, så kommer det att gå bra. Plötsligt stod jag med en karriär, och kunde säga upp mig från jobbet som personlig assistent. Den karriären har hållit i sig i 18 år nu.
Testat alla musikstilar
När Familjen kommer till Kulturhuset i Hässleholm den 1 mars blir det inför en sittande publik. Kulturhuset firar 25 år i år, och Johan har själv många minnen därifrån.
– Konserter som jag har sett, och dessutom många kvällar och nätter där jag har spelat och spelat in i olika lokaler tillsammans med Johan Osberg, min gamla kompis som jobbade som tekniker i huset. Det kommer säkert att bli många kända ansikten i publiken, och kanske blir det läge att damma av lite gammalt material som jag inte spelat på länge.
Med sig på scenen har Johan ännu en vapendragare från ungdomens Hässleholm – Andreas Tilliander, som också fått stort genomslag med sin elektroniska musik.


“It began in Hässleholm”. Ett gammalt foto från ett tidigt framträdande på Markan, innan Johan T Karlsson började använda artistnamnet Familjen. – För att överhuvudtaget våga satsa på musik och artisteri tror jag att det krävs att man från början kan se sig själv i ett sådant sammanhang. Det sammanhanget fanns verkligen i Hässleholm när det började för mig! säger Johan.
– Vi växte ju upp innan internet. På den tiden spelade man antingen fotboll eller så startade man band. Jag själv har alltid varit rastlös och jag avverkade alla möjliga genrer. Efter en tid med Juno 60-synthen, en sampler och en Atari med Cubase sålde jag grejerna och köpte en elgitarr och en Marshall Plexi-förstärkare från 70-talet. Det byttes i sin tur mot en skivspelare som jag lärde mig att scratcha på, och ett tag var jag med i ett hip hop-band som DJ. En tid var jag helt inne på brittisk rockmusik som Oasis. Vi var massor av folk som hängde i replokalerna på markan, och körde studiecirklar via Studiefrämjandet. Studieförbunden och ställen som Markan har varit helt avgörande när det gäller att bereda väg för svensk musik. Ofta är det kommunala musikskolan som hyllas för den saken, men för mig var det i replokalerna det startade! För att överhuvudtaget våga satsa på musik och artisteri tror jag att det krävs att man från början kan se sig själv i ett sådant sammanhang. Det sammanhanget fanns verkligen i Hässleholm när det började för mig!
Mer akustiskt på nästa skiva
Sedan genombrottet 2007 har det blivit ytterligare album med Familjen. 2014 medverkade Johan i Så Mycket Bättre, och 2021 fick låten Malmö Stad ett brett genomslag genom SVT:s dramaserie Den tunna blå Linjen. Familjen placeras ofta inom facket elektronisk musik, men Johan själv skiftar gärna verktyg för att kanalisera ut musiken som ständigt snurrar i skallen.
– Jag är fortfarande lite skitzad, ledsnar på det ena och sneglar mot det andra. Jag känner att det album som börjar ta form nu håller på att växa ur min lilla projektstudio. Det blir mer av akustiska instrument, och jag kommer förmodligen att hyra in mig i en större studio för att kunna få till det feta trumljud som jag känner att jag vill ha, säger Johan.
En kamera mot omvärlden
– Nu är jag i Gamla Stan, säger han plötsligt i luren.
– Jag försöker att hålla mig öppen för omvärlden hela tiden, för att samla på mig intryck som sedan blir texter i mina låtar. Jag har alltid med mig en kamera när jag går någonstans, mest för att det får mig att titta på omgivningen på ett annat sätt.
Sedan en tid tillbaka medverkar även Johan T Karlsson som kulturkrönikör i Norra Skåne, där han bland annat hittils skrivit en hyllningstext till nyligen avlidne filmskaparenen och inspirationskällan David Lynch.
– Jag har även outat min ADHD som jag diagnostiserades med nyligen. När jag fick frågan om att skriva krönikor hade jag aldrig tänkt tanken på att jag skulle kunna skriva den sortens texter, men det har blivit rolig utmaning.
Johan ser de album som han producerar som sitt arv till eftervärlden, men den riktiga livsnerven i hans musik har alltid varit att spela live.
– Jag älskar det. Verkligen! Det är hela grejen med att göra musik. Man sår med albumen, sedan får man skörda genom att komma ut och möta publiken!
Text: Erik@espressomedia.se

KULTURHUSETS DAG 2025
Familjen är tillsammans med artisten Sofia Efia Abu från Vinslöv huvudnamn på affischerna för Kulturhusets dag i Hässleholm lördagen den 1 mars. På fredagen inleds 25-årsfirandet av Kulturhuset med en förfest, där Markans Klubb Casa ställer fyra lokala band på scenen. Kulturhusdagens hela program hittar du på Www.hassleholmkulturhus.se/