FAMILJ. Familjecentralen i Osby har sin verksamhet ute i Marklunda där Vårdcentralen finns.
Verksamheten startades år 2013, och är en samverkan med Region Skåne (Barnmorskemottagningen och Barnhälsovård -BHV) och Osby kommun (Öppen förskola och Social rådgivning).
Eva Ågran är familjebehandlare och samordnare på Familjecentralen i Osby och hon förklarade och berättade om vad de olika enheterna gör på Familjecentralen.
– Till Öppna Förskolan kommer barnen antingen tillsammans med sin förälder eller en annan vuxen. Här finns det möjligheter att leka, få träffa andra familjer, få stöd och kunna delta i aktiviteter. En förskollärare finns på plats.
– Våra barnmorskor träffar blivande föräldrar och arbetar med mödrahälsovård och de ger råd och stöd till föräldrar.
– BVC-sköterskorna träffar barn och föräldrar och de arbetar just med barnhälsovård, och ger råd och stöd till föräldrarna.
– De som erbjuder samtal, rådgivning och information gällande barn och föräldraskap är vår enhet Social Rådgivning.
Samarbete och samverkan
– Sen har vi Familjehuset, som är Osby kommuns öppenvård. Den riktar sig till barn och ungdomar i åldern 0-20 år, öppenvården omfattar även deras familjer och nätverk. Både Familjehuset och Familjecentralen samarbetar och samverkar, fortsätter Eva att berätta.
Ny modell Växa Tryggt
Växa Tryggt startades upp i oktober månad. Alla förstföderskor i Osby, Visseltofta, Killeberg och Lönsboda erbjuds att ingå i Växa Tryggt om de går på Familjecentralens BVC.
– Från det att barnet är nyfött tills det är 15 månader gammalt så följer vi det och föräldrarna under den här tiden. Vi följer en modell som erbjuds i flera kommuner i Skåne och här erbjuds de nyblivna familjerna att få sex hembesök. BHV-sköterskan är med på alla besöken, barnmorskan kommer på ett, föräldrastödjaren på fyra och tandsköterskan/tandhygienisten på ett hembesök. Målsättningen är att det skall vara samma barnmorska och BVC-sköterska hela tiden för att på så sätt skapa trygghet både för föräldrarna som barnet. Vid hembesöken kan ju föräldrarna passa på och ställa frågor som uppkommer då man är förstagångsföräldrar, man får även råd och stöd. Och givetvis har all personal tystnadsplikt, och så har vi tolk om det skulle behövas, säger Eva.
Evas roll på Familjecentralen
Din titel är familjebehandlare och samordnare, hur ser ditt uppdrag ut?
– Jag har två tjänster som går in i vartannat. Det jag gör är att jag verkar för det vardagliga arbetet på Familjecentralen tillsammans med personalgruppen. Vi har regelbundna husmöten, där vi pratar om verksamheten. Det kan exempelvis vara att någon enhet skall delta i föräldragruppen och vi planerar gemensamt och drar nytta av varandras kompetenser för att hjälpa familjerna på bästa sätt.
Styrgruppen uppdateras
Eva träffar även styrgruppen som består av områdeschefen och enhetschefen för Barn och Skola, verksamhetschefen för Barnhälsovården och enhetschefen för Barnmorskemottagningen och uppdaterar dem om Familjecentralens verksamhet. De i sin tur har mandat till att fatta beslut gällande ekonomi och respektive verksamhet.
Vidare så håller Eva i planeringen för Familjecentralen och skriver verksamhetsberättelsen.
– Det är ett mycket roligt och inspirerande arbete jag har, sammanfattar Eva.
Text: anita@espressomedia.se
Foto: Eva Ågran