Espresso – Din lokala tidning
Far och son Dreberg är Osby IK:s tränarduo

Far och son Dreberg är Osby IK:s tränarduo

FÖRENINGAR. Christer Dreberg fick avsluta sin hockeykarriär tidigt på grund av skador. Men har jobbat som tränare i 24 år varav 14 inneburit serieseger. Sista sejouren var fyra år i Kiruna.
Jakob Dreberg har efter hockeygymnasium spelat i flera klubbar, varav en säsong i Osby.
Nu jobbar de tillsammans i Osby IK. Troligen den första hockeyklubb i Sverige som tränas av både far och son.
Allt började med att sportchefen Ted Holmgren erbjöd Jakob att ta hand om den avslutande delen av säsong 20/21 för Osby IK, men den blev som bekant inställd pga. pandemin.
– Fördelen med det var att vi fick möjlighet att tänka långsiktigt, berättar Jakob. När sen pappa blev klar i slutet på mars så började vi på allvar med att jobba utifrån en målsättning och vision.

Far och son Dreberg är Osby IK:s tränarduo. Arbetet dem emellan innebär att de kompletterar varandra. Jakob tar hand om J20-laget. Plus att han ser över matchning och flödet både upp till juniorlagen och tillsammans med Christer även upp till senior.
– Det är ett stort steg att gå från junior upp till senior, menar Jakob. Både fysiskt och mentalt. Det kräver till viss del en inskolning.
Christer är huvudtränare för representationslaget och anställd i föreningens kansli för att jobba med att lyfta verksamheten.

Erfarna tränare för juniorlagen

I J20 och J18 finns totalt 35 spelare inför säsongen.
– Eftersom vi ger flera spelare möjlighet att träna både upp och ner i åldrarna så kan vi erbjuda alla generöst med träningstid, förklarar Jakob.
Till sin hjälp har han assisterande Oscar Johansson för J20 samt Joakim Karlsson för J18. Joakim har också hjälp av Robin Holmgren och Benjamin Rolandsson.
– En optimal besättning med massor av erfarenhet och kunnande, menar Jakob.

Härlig mix i A-laget

Christer Dreberg tränar representationslaget tillsammans med assisterande Stefan Lööw och Jakob Dreberg. Idag är ungefär halva laget egna produkter. Resterande kommer från både närliggande klubbar och utlandet.
– Ja vi har en bra mix där vi varit extremt noga med rekryteringen, berättar Christer. Det är helt avgörande att de spelare vi har i laget har rätt inställning och rätt personlighet utifrån förutsättningarna. Ted Holmgren har varit till stor hjälp i detta arbete.
Idag finns det 19 spelare klara för representationslaget. I skrivande stund återstår två backar.

Vill öka trycket

Både Christer och Jakob har minnen från vilket tryck det var vid hemmamatcherna.
– Ja Kikki med Wizex på ena sidan och apberget på den andra, minns Christer. Ett osannolikt tryck som skakade om motståndare som Frölunda, Hv71 och Mif.
– Jag spelade i Olofström och hade tuffa matcher mot Osby, säger Christer. Men här i Osby hade vi tuffa matcher. Publiken var både en sjätte och sjunde spelare.
Båda är överens om att man vill tillbaka till den känslan.

Gemenskap, glädje och engagemang

Värdegrunden i Osby IK är till exempel helt avgörande för att föreningen ska kunna ta nästa steg.
– Ja det handlar inte bara om att mönstra ett representationslag på isen, förklarar Christer. Det handlar om att jobba med detaljer i både helheten och i alla led. Att öka intresset för hockeyn, innebär mer publik, fler medlemmar och fler sponsorer. Vi har nu äntligen fyllt på med spelare i alla våra lag och har därför fått ett naturligt flöde från knattar upp till elit.

På rätt väg

Känslan i föreningen är väldigt positiv just nu. Intresset växer och fler ansluter till föreningen.
– Ja vi har en familjär stämning som jag inte upplevt någon annanstans, menar Christer. Det attraherar till engagemang. Vårt arbete med både lag och förening inkluderar även organisation, ekonomi och det sportsliga. Alla delar är lika viktiga och måste gå i takt. Vi är på rätt väg och i de flesta fall har vi kommit väldigt långt.
Både Jakob och Christer ser arbetet som långsiktigt. Båda har kontrakt som sträcker sig ett par tre år fram i tiden.
– Allt hänger på kontinuitet. Allt fler klubbar väljer bort snabba förändringar till förmån för att skapa kontinuitet i föreningen. Det går oftast upp och ner på vägen. Att bryta och börja om så fort det viker neråt, är ingen bra och långsiktig strategi. Inte för någon förening. Definitivt inte för Osby IK.

Text och foto: johnny@espressoreklam.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x