Espresso – Din lokala tidning

Fattigmansmat är inte fel i dessa tider!

MAT. Några tips på bra fattigmansmat, som inte är dålig, bara billig och god:

Plocka fram en plastlåda med lock, ganska rymlig, som Du har i frysen för att fylla på med rester. Här lägger Du sådant som Du kanske annars slänger varje gång det blir över. Det gröna på purjolöken, stabbarna på broccolin, blomkålen, tomatskalkar, morötter, som blivit slaka osv. Hacka i små bitar.

vegetable stew
Delicious vegetable stew soup with sausage and french beans on wood.

Här lägger Du köttrester, såsom korvbitar, köttbullar eller halloumi- eller ostbitar, som det inte annars är lönt att spara. Bitar av smör som snart skulle gå ut. Potatisarna som det bara blev några bitar över från middagen. Persiljan, som snart kanske ändå fryser bort. Det är bara fantasin som sätter gränserna för möjligheterna. Du kommer att märka att denna låda blir snabbt full och sparar mycket pengar till Dig!

Vad gör Du då med dessa rester? Jo, Du kan göra en väldigt god soppa med hjälp av lite kompletterande matvaror såsom tomatpuré, fonder/buljongtärningar, örtkryddor, lagerblad och matolja/smör. Tillsätt vatten och krydda.

En underbar Wok brukar jag göra med hjälp av dessa rester. Ta fram Wokpannan eller en tjockbottnad gryta och häll i några matskedar olivolja/rapsolja och stek korvslantarna färdigt. Fyll sedan på med resterna från fattigmanslådan och annat proteinrikt.

Ta i ordentligt för det blir gott!

Hetta upp under ganska kort tid så att du behåller en god konsistens på grönsakerna. Krydda och tillsätt gärna 2-3 tsk Sambal Oelek och lite örtsalt och svartpeppar. Detta är nyttig snabbmat. Du kan variera med att tillsätta lite balsamvinäger eller Sweet Chili Sauce för att få lite Thaikänsla.

Lägg på en rejäl klick Turkiskt Yoghurt eller liknande. Servera i djupa tallrikar. Ett glas Chardonnay eller en alkoholfri öl passar bra till!

Tänk på att färskt kött, såsom kyckling behöver genomstekas för att inte ge magproblem.
Bon Appétit!

JANKOV MÅNSSON HUSMANSKOSTENS VÄNNER

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x