Espresso – Din lokala tidning
Filmfestivalen i Liatorp

Filmfestivalen i Liatorp är inte lik någon annan

Göteborg har en.London och Venedig likaså. Och så Liatorp, där en fyra dagars filmfestival inleds torsdagen den 7 februari. Den första i kommunen. 35 filmer visas. Det handlar om dokumentärfilm och i stort sett varje liten ort i Älmhults kommun finns med på ett hörn.

– Jag vågar nog säga att vår festival är unik. Det är mina filmer som visas, ett urval från de 160 jag har gjort sedan 1988, berättar videojournalisten Rolf Lideberg.

Det är föreningen Kultur & Samhälle i Liatorp som arrangerar i samarbete med ABF. Invigningstalar i Medborgarhuset gör kommunalrådet Elizabeth Peltola.

Att dokumentera livet i den bygd han lever i är en passion för journalisten Rolf Lideberg i Liatorp. De senaste 30 åren har Rolf dykt upp med filmkamera och mikrofon och förevigat händelser och människor i Älmhults kommun med avstickare till både Ljungby och Alvesta.

– Det har blivit totalt 160 filmer genom åren. Jag har valt ut 70 av dem till en egen filmkatalog och nu visar vi 35 av dem på Liatorps Filmfestival. berättar en minst sagt entusiastisk Rolf Lideberg.

Det är vi som arrangerar filmfesten i Liatorp: Bakre raden Victoria Blom, Rolf Lideberg, Kurt Henriksson, Inger Lideberg, Therese Karlsson. Främre raden Mikael Lideberg Crona och Börje Rehn.

”Vi” betyder föreningen Kultur & Samhälle i Liatorp, som i samarbete med studieförbundet ABF nu arrangerar den första filmfestivalen i kommunen. Samtliga visningar sker i Medborgarhuset. 

– Totalt blir det sex visningstillfällen under fyra dagar med start torsdagen den 7 februari. På fredagen och lördagen har vi extra eftermiddagspass också. Jag hoppas att det blir lite ”krogstämning” med diskussioner och fika mellan filmerna.

Den samlade filmskatten i Rolf Lidebergs hemmastudio är resultatet av ett yrkesval 1988. Journalist Lideberg ville berätta sina historier på film, göra informationsprojekt för kommuner och företag. Men han behövde öva – och vad kunde då passa bättre än att ge sig ut och dokumentera verkligheten i hembygden? Han började, men han slutade aldrig…

– Jag gjorde verkligen en rejäl investering. Min utrustning var dyrare än huset jag bor i, minns han med ett skratt.

Som sig bör blir det en festlig start på festivalen. Kommunalrådet Elizabeth Peltola invigningstalar och första film ut är ”Ett år på Linnés Råshult” från 2002. Sedan följer filmhistorierna som ett pärlband i väldigt varierande längd.

– Från klipp på någon minut upp till en timme…

Givetvis finns en av Rolfs mest uppmärksammade filmer med i programmet. Den tv-sända ”Där tiden står stilla”. Hela programmet med visningstider och allt finns på nätet: liatorp.nu (under fliken På Gång).

Nu när kommunen fått sin första filmfestival är frågan naturlig; blir det en fortsättning nästa år?

– Märker vi att intresset finns blir det säkert en ny festival 2020, säger Rolf Lideberg.

Material lär i alla fall finnas. Nya projekt är på gång, det finns fler historier att berätta. Och intresset i bygden finns definitivt där. Festivalens budget ligger på 45 000 kronor och en rad lokala sponsorer har hjälpt till att göra projektet till verklighet. Bara det är väl värt en film…

Fotnot: Kvällsvisningarna startar kl 18.30. Fredagens och lördagens eftermiddagspass samt söndagens avslutning börjar 15.00.

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy