INGREDIENSER
1 pkt fryst torsk eller koljafilé ca 300 g, skuret i tärningar
1 gul lök
1 purjolök
2 msk matolja
2 msk tomatpuré (ej ketchup)
1 liter fiskbuljong
2-3 dl vitt torrt vin
1 klyfta vitlök, pressad
200 g rensade räkor
1 burk musslor, eller kokta färska cirka 500 g
1 nypa saffran
Saften av en halv citron
2-3 råa potatisar
SÅ HÄR GÖR DU
Skiva löken och purjon men ta bort det yttersta gröna på purjolöken.
Värm oljan i kastrull eller gryta,lägg i löken och purjon. Fräs några minuter utan att lökarna tar färg. Tillsätt tomatpurén under omrörning.
Häll i fiskbuljongen och vinet och tillsätt vitlöken,saffran,citronsaften och potatisen. Koka upp och låt sjuda ca 7 min. eller tills potatien nästan är färdigkokt.
Under tiden skärs fisken i inte alltför små bitar. Lägg bitarna i soppan, sjud ca 6 minuter eller tills fisken är kokt.
Lägg i musslorna och räkorna. Smaka av med salt och peppar strö över persilja och servera i varma tallrikar.
ÖVRIGT
Denna soppa bjöd Evert Taube en grevinna på, när han var ute och seglade med sin båt Monsunen och Taube kallade soppan för Monsunsoppa! Förmodligen den enda soppa vars fullständiga recept finns tonsatt och insjunget på skiva.