Espresso – Din lokala tidning
Image default

Fisk- och skaldjurssoppa

husmanskost fisksoppa,skaldjurssoppa recept

Fisk- och skaldjurssoppa

Johnny Billinger Fisk- och skaldjurssoppa Fisk- och skaldjurssoppa Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

1 pkt fryst torsk eller koljafilé ca 300 g, skuret i tärningar

1 gul lök

1 purjolök

2 msk matolja

2 msk tomatpuré (ej ketchup)  

1 liter fiskbuljong 

2-3 dl vitt torrt vin

1 klyfta vitlök, pressad

200 g rensade räkor

1 burk musslor, eller kokta färska cirka 500 g

1 nypa saffran

Saften av en halv citron

2-3 råa potatisar

SÅ HÄR GÖR DU

Skiva löken och purjon men ta bort det yttersta gröna på purjolöken.

Värm oljan i kastrull eller gryta,lägg i löken och purjon. Fräs några minuter utan att lökarna tar färg. Tillsätt tomatpurén under omrörning.

Häll i fiskbuljongen och vinet och tillsätt vitlöken,saffran,citronsaften och potatisen. Koka upp och låt sjuda ca 7 min. eller tills potatien nästan är färdigkokt.

Under tiden skärs fisken i inte alltför små bitar. Lägg bitarna i soppan, sjud ca 6 minuter eller tills fisken är kokt.

Lägg i musslorna och räkorna. Smaka av med salt och peppar strö över persilja och servera i varma tallrikar.

ÖVRIGT

Denna soppa bjöd Evert Taube en grevinna på, när han var ute och seglade med sin båt Monsunen och Taube kallade soppan för Monsunsoppa! Förmodligen den enda soppa vars fullständiga recept finns tonsatt och insjunget på skiva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x