Espresso – Din lokala tidning
dsc7697

Spännande fiske i Verktygsdammarna

FISKE/FÖRENINGSLIV. Hundratals fiskare samlades runt Verktygsdammarna i Tyringe för årets premiär på Långfredagen. Tyringe sportfiskeklubb har funnits sedan 60-talet, men på senare
år har föreningen märkt att intresset för fisket har ökat.
– Inför premiären släppte vi i 400 kilo regnbåge, och det är gott om fiskare här idag, säger ord-
föranden Per-Arne Nilsson.

Det är näst intill spegelblankt på dammen, men ytan bryts ständigt av dragen som slirar ut i toppen av de många fiskarnas linor. Plötsligt smäller det till och då gäller det att vara beredd med Håven. Vidar, åtta år, har fått sin första regnbåge någonsin på kroken – och den är fin!

– Kockan ringde 05.30 i morse, säger pappa Johan Jakobsen som åkt med familjen från Höör för att testa fisket i Tyringe.

– Det är första gången vi är här, och båda killarna har fått fisk. Vi har haft påsklov denna veckan och detta blev en perfekt avslutning!

 dsc7730
 dsc7752
Neo och Vidar från Höör avslutade sitt påsklov i Tyringe. Klockan ringde tidigt, men det var det nog helt klart värt!

Startade genom SVA

Kent Berglund, ursprungligen från Skellefteå men inflyttad Tyringebo, är den som har varit medlem i sportfiskeklubben längst. 

– Sedan 1975. Min svärfar och svåger var de som startade klubben. Från början var det en personalaktivitet för de anställda inom SVA. Dammarna användes för att ge flöde till en turbin som fanns under fabriken för att kunna generera ström, berättar han. 

Ökat intresse

Per-Arne Nilsson, ordförande sedan sju år, är glad för att se så många fiskare kring dammen.

– För några år sedan brukade det bli max 60 på premiären. I dag räknar vi med  100-200 fiskare. Vi startade halv åtta och håller igång till tio på kvällen, berättar han.

 dsc7907
Per-Arne Nilsson är ordförande i Tyringe Sportfiskeklubb.

Under våren har föreningen jobbat med att bygga nya och förbättra befintliga bryggor för att skapa fina fiskeplatser.

– I dag väljer många att fiska med spinnspö när det är så fullt kring sjön, annars blir det mycket flugfiske. De flesta kommersiella anläggningar har premiär den 1 april, men som förningen ligger vi lite lägre i pris. För att inte konkurrera med dem valde vi att starta säsongen på långfredagen.

Veteraner och nybörjare

Och vem gillar inte en fin regnbåge på påskbordet! Karl-Åke Månsson som har åkt från Ljungbyhed avnjuter helst sin fångst gravad.

– Det är väldigt enkelt och gott. Först ska den frysas, sedan lägger man den i en lag med socker, salt dill och vitpepparkorn. Kanske lite apelsin eller whisky. In i kylen fyra dagar och vänd den morgon och kväll.

Så hugger det hos Elis Andersson som står strax intill och Karl-Åke rycker in med håven.

– Det är min andra fisk i Tyringe. Jag var här förra året och kom tillbaka idag med min kompis Alvin. Det är första gången han fiskar, säger Elis.

 dsc7812
Elis Andersson besökte Tyringe för andra gången under premiären. Han var helnöjd med sin fångst.

Och att ha en bra fiskekompis är viktigt!

– Vi körde hit från Helsingborg idag. Jag älskar att fiska, men har inte haft någon innan som jag kan sticka ut tillsammans med. Hoppas att Alvin får fisk, så att han blir sugen på att fortsätta! säger Elis.

Från när och fjärran

Petter Heingard fiskar solo och njuter av några timmar själv vid vattenbrynet.

– Det blir inte lika ofta när man har små barn. Jag bor i Hässleholm och brukar fiska i Finjasjön där det faktiskt börjar bli ordning på gösfisket igen, men här i Tyringe är bra! Jag var här som åttaåring och hamnade på förstasidan i tidningen. Det kanske gav blodad tand.

Några meter bort står bröderna Max Adersjö och Linus Persson från Vinslöv.

– Hugget är det härliga, för mig spelar det ingen roll om fisken är inplanterad eller vild. De här planterade regnbågarna är en bra kamp, säger Max, som är den som fiskar mest av bröderna.

– Det är en härlig sommarsyssla. Regnbågsfiske började jag med för ett par år sedan, men jag har fiskat sedan jag var liten.

Igång hela året

Även om fiskepremiären traditionellt är i början av april är Tyringe Sportfiskeklubb igång hela året.

– Vi kör isfiske om det är möjligt, och så har vi flugbindning i klubbstugan, vilket har blivit ganska populärt bland yngre medlemmar, säger Per-Arne Nilsson.

Det har tidigare gjorts försök med att sätta ut öring i dammen, men regnbågen verkar trivas bättre.

– Det gjordes försök att plantera öring på 70-talet, men de trivdes inget vidare. De vi plockade upp var smala som slipsar, minns medlemmen Rickard Landin.

 dsc7672
Fiskarna kring dammen kom från när och fjärran. Petter Heingaard, Hässleholm, fiskar ofta gös i Finjasjön men hade inget emot att kroka en regnbåge.

Välkomnar nya fiskare

Av de isläppta regnbågarna inför premiärfisket är åtta stycken märkta fiskar. Får man en sådan på kroken så får man välja en särskild vinst från ett vinstbord. Neo, som är styvbrorsa till Vidar som krokade sin första fisk i början av texten, lyckas med den bedriften och valde en ny fiskekeps bland priserna.

Per-Arne är glad för att se att de unga fiskarna kring dammarna får en fin upplevelse.

– Fiskeintresset har växt tydligt de senaste åren, och vi jobbar hårt med att synas bland annat i sociala medier. Vi lägger ut bilder på alla fångster vi kan och det har gett resultat – vi har gått från 400 till 2500 följare på ganska kort tid och hoppas på att vi ska nå ut till ännu fler!

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x