Espresso – Din lokala tidning
Image default

Fiskgryta med räkfond

husmanskostrecept,husmanskost recept på fiskgryta,recept husmanskost,laga husmanskost

Fiskgryta med räkfond

Johnny Billinger Fiskgryta med räkfond Fiskgryta med räkfond Skriv ut
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

Räkfond:

½-1 gul lök,

skalen från 5oo g räkor

2 msk tomatpuré

2 msk neutral olja exempelvis rapsolja

1 liter vatten

1 tsk torkad timjan eller ett litet knippe färsk

Fiskgryta:

1 gul lök

1/2 fänkål

1 röd paprika

4-6 potatisarm

1 msk rapsolja

2 vitöksklyftor

ev. 1 pkt saffran

400 g krossade tomater

2 dl räkfond

2 dl vatten

1 dl grädde

1 tsk salt

500 g fiskfilé ex. torsk, sej eller lax

SÅ HÄR GÖR DU

Gör räkfonden. Hacka löken. Bryn räkskal och tomatpuré i oljan på hög värme i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och timjan och koka under lock i ca 15 min.

Sila över vätskan i en mindre kastrull och koka tills 5 dl återstår. Släng räkskalen.

Fortsätt med fiskgrytan. Hacka löken. Skär bort fänkålens kärva rot och strimla fänkålen. Skär paprika och potatis i bitar.

Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och stek grönsaker och potatis under omrörning ca 5 min. Tillsätt finriven vitlök och ev. saffran mot slutet.

Tillsätt tomater, 2 dl av räkfonden samt vatten. Koka upp och sjud tills potatisen är mjuk. Häll i grädden. Koka upp igen och smaka av med salt.

Skär fisken i bitar och lägg i grytan 5 minuter före servering. Ta kastrullen från värmen och lägg  på ett lock.

 

Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa gärna receptet, kommentera resultatet här nedan och bifoga bild. Du tillåter oss då samtidigt att använda bilden som referens i receptet.

ÖVRIGT

Tips! Ett utmärkt vin till denna gryta är nr 6707 Alvarino från Portugal. Karin Bohlin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x