Espresso – Din lokala tidning
Image default

Fiskgryta med skaldjur och rotfrukter 

recept husmanskost fisk,fiskgryta husmanskost,husmanskost skaldjur recept

Fiskgryta med skaldjur och rotfrukter

Johnny Billinger Fiskgryta med skaldjur och rotfrukter  Fiskgryta med skaldjur och rotfrukter  Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

300 g fryst tärnad torsk och lax

300 g musslor i skal

500 g räkor med skal, skalade

1 liten purjolök

2 vitlöksskivor, skalade och skivade.

Olivolja till stekning

2 morötter, skalade och skivade

¼ fänkålsstånd tunt skivat

300 g småpotatis, tvättad och delad

150 g rotselleri tärnad 2cm

1 tsk fänkålsfrön, lätt mortlade

2 msk koncentrerad skaldjursfond eller fiskfond + 6 dl vatten

2 dl vitt vin

1 dl mellangrädde

250 g körsbärstomater delade

ca  2 msk maizena eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten

1 kruka dill, hackad

1 tsk salt och nymalen svartpeppar

Bröd och olivolja till serveringen

SÅ HÄR GÖR DU

Fräs purjo- och vitlök i olja på medelvärme i en stor gryta tills det tar färg. Ta upp och lägg åt sidan.

Tillsätt lite mer olja och lägg i morötter, fänkål, potatis, rotselleri och fräs det snabbt med fänkålsfröna.

Lägg i lökblandningen, fond, vatten och vin och lägg på lock. Sjud 15 minuter tills potatisen börjar bli mjuk.

Häll i grädden.

Lägg på fisk och musslor. Lägg på locket och låt sjuda ca 3-4 min.

Tillsätt körsbärstomaterna. Red med maizena och låt det få ett uppkok så det blir lite simmigt.

Rör i det mesta av dillen och smaka av med lite salt och generöst med peppar.

Toppa med räkorna och resten av dillen.

Servera med gott vitt bröd och en god olivolja att doppa brödet i.

ÖVRIGT

Tips! Vatten passar bra som dryck och ett vitt välkylt vin passar ännu bättre. Mai-Lis Hellenius och Tommy Cederholm.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x