Espresso – Din lokala tidning

Fiskgryta med skaldjur och rotfrukter

MAT. Att skaffa bättre vanor är aldrig för sent och betyder mycket för hälsa och livskvalitet, inte minst under andra halvan av livet. Maten är viktig och goda hälsosamma recept kan vi knappast få för mycket av. Nedanstående recept är hämtat ur ”Leva Livet – hälsa, mat” av Mai-Lis Hellenius och Tommy Cederholm.

4 portioner:
300 g fryst tärnad torsk och lax
300 g musslor i skal
500 g räkor med skal, skalade
1 liten purjolök
2 vitlöksskivor, skalade och skivade.
Olivolja till stekning
2 morötter, skalade och skivade
¼ fänkålsstånd, tunt skivat
300 g småpotatis, tvättad och delad
150 g rotselleri tärnad 2cm
1 tsk fänkålsfrön, lätt mortlade
2 msk koncentrerad skaldjursfond eller fiskfond + 6 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl mellangrädde
250 g körsbärstomater delade
ca 2 msk maizena eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten
1 kruka dill, hackad
1 tsk salt och nymalen svartpeppar
Bröd och olivolja till serveringen

Fräs purjo- och vitlök i olja på medelvärme i en stor gryta tills det tar färg. Ta upp och lägg åt sidan. Tillsätt lite mer olja och lägg i morötter, fänkål, potatis, rotselleri och fräs det snabbt med fänkålsfröna.
Lägg i lökblandningen, fond, vatten och vin och lägg på lock. Sjud 15 minuter tills potatisen börjar bli mjuk.
Häll i grädden. Lägg på fisk och musslor. Lägg på locket och låt sjuda ca 3-4 min.
Tillsätt körsbärstomaterna. Red med maizena och låt det få ett uppkok så det blir lite simmigt.
Rör i det mesta av dillen och smaka av med lite salt och generöst med peppar. Toppa med räkorna och resten av dillen. Servera med gott vitt bröd och en god olivolja att doppa brödet i.

Tips! Vatten passar bra som dryck och ett vitt välkylt vin passar ännu bättre.

Grönsallad med fläsk

4 portioner:
Frisésallad
8 skivor stekfläsk
olja
vinäger
salt och peppar

Skölj salladen mycket väl och sortera bort de grövsta bladen. Skär dem i bitar. Torka salladen i handduk eller slunga den torr.
Skär fläsket i 0,5 cm stavar tvärs över skivorna.
Blanda en salladssås av 2/3 olja och 1/3 vinäger, salt och peppar. Var försiktig med saltet eftersom fläsket kan vara ganska salt.
Blanda salladen med vinägrettsåsen i en skål alldeles innan den ska serveras.
Stek fläskstrimlorna knapriga i en stekpanna. När det precis är färdigt slå de heta fläskstrimlorna med stekfettet över salladen och blanda.
Servera omedelbart med smör och bröd.

Text: Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x