Espresso – Din lokala tidning

Fixar flexibel simhall i Älmhult

En höj- och sänkbar bassängbotten är en av de funktioner som ska öka tillgängligheten i Älmhults nya simhall. Bakom lösningen står Diö-företaget Aqualevel.

Många simhallar byggdes under 60–70 talet. Flera av dessa är fortfarande i bruk och har ett bäst före-datum som passerats med råge. Det pågår därför i många kommuner ett arbete att ersätta de gamla och slitna bassängerna. Oavsett renovering eller nyproduktion handlar det om stora investeringar och kostnader. Då är det viktigt att välja lösningar som ökar möjlig-heten att använda simhallen.

Flexibla bassänger

En av de mest framgångsrika lösningarna har utvecklats av Aqualevel i Diö.

– Vår lösning handlar om att ersätta gamla statiska simhallar med helt nya funktioner, berättar Per Enmark, VD för Aqualevel. Oftast handlar det om system som ger möjlighet att variera djup och längd i simhallens olika bassänger.

Höj- och sänkbar botten

Aktivitetspoolen blir säkert ett välkommet tillskott i Älmhult. Totalt blir det en pool på ca 100 kvm med en höj- och sänkbar botten och ett lyftplan med trappa.

– Omställningstiden mellan olika aktiviteter i den drygt 2 meter djupa bassängen är maximalt 6 minuter beroende på vad den ska användas till. Den kan bli en familjepool för små barn, pool för simskola, träning, bad för personer med funktionsvariation, berättar Per.

Driftsäkra lösningar

Aqualevel har fokuserat väldigt mycket på just kundnyttan.

– Utmaningen för oss är att utveckla lösningar och materialkombinationer som tål klorerat vatten under bassängens livslängd, som ofta beräknas till 50 år och däröver. Målsättningen är att det vi levererar ska fungera utan stillestånd år ut och år in med minimalt underhåll.

Att simhallen är en stor kostnad för kommunerna är ingen nyhet.

– Men genom att öka attraktiviteten och flexibiliteten så blir nyttan med simhallen större och kommer fler av kommunens invånare till glädje.

Aqualevel utvecklar system för flexibilitet i simhallar som installeras i stora delar av världen. I år är det 25 år sedan företaget grundades och under denna tid har man över 160 framgångsrika referensprojekt i flera världsdelar. Grunden i Aqualevels lösningar handlar om att ställa om bassängen beroende på vad den ska användas till.

Text och Foto: johnny@espressoreklam.se

[caption id="attachment_12654" align="alignleft" width="300"] På bilden ovan en bassäng med reglerbar botten
likt den som kommer att finnas i Älmhults nya simhall.[/caption]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x