Espresso – Din lokala tidning
Barns utveckling

Fjärde hembesöket i Växa tryggt

BARN & FAMILJ. Nu är du 8 månader och dagens besökare är barnhälsovårdssköterskan och tandsköterskan.

”Tittut” säger din förälder och gömmer ansiktet i sina händer. Du kikar nyfiket och rätt vad det är så försvinner händerna och du skrattar högt när du ser ansiktet igen. Ibland blir du ledsen när dina föräldrar inte syns till, eller det kommer främmande människor som vill prata med dig. Det är inte ovanligt enligt sköterskan, det händer så mycket i din utveckling så du behöver dina trygga vuxna för att våga utforska omvärlden.

Du gillar att känna på saker, det finns varma och kalla saker och det finns torra och blöta saker. Dina vuxna berättar för dig om färger och former och hur saker känns. Ibland sjunger de om en spindel och de kan många ramsor som du gillar. Du övar på att äta själv och vissa saker är lätta att stoppa i munnen men vissa saker är väldigt kletiga. Ibland har du mat över hela dig och halva köket.

Du har fått två tänder uppe och två tänder nere och ni borstar dem både morgon och kväll med pytte lite tandkräm, ungefär så mycket som ryms på din lillfingernagel.
Tandsköterskan berättar att om du har friska mjölktänder så har du ofta friska tänder hela livet.

När du ska sova brukar du få lyssna på en saga och du gillar att ha en liten mjuk filt att mysa med. Dina föräldrar kallar dig för älskade unge och det känns varmt och gott i din mage.

Eva Ågran
Samordnare Familjecentralen Osby

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x