Annonsreportage:
Fjärrvärmenätet i Osby värmer upp omkring 1100 hushåll, och ledningsnätet växer och ger möjlighet att ansluta fler.
Nyligen grävdes nya rör ned på Floravägen i Osby, och ytterligare tre hus fick tillgång till enkel, säker och miljövänlig värme.
– Det gick faktiskt fortare än vad jag trodde när det väl kom igång, säger L-G Holmer, som har väntat länge på möjligheten att ansluta sig.
– Jag var intresserad redan för 20 år sedan, när de började gräva på Kristianstadsgatan här intill – mitt gamla värmesystem behöver uppdateras, så möjligheten kom i rätt tid, säger han. 700 lastbilar om året med flisade restprodukter från skogsavverkning rullar in på värmeverket i Osby för att hålla värmen i vattnet som cirkulerar i de totalt tre mil långa ledningarna under marken i tätorten.
– Vattnet har precis blivit inkopplat hos mig, men ännu är inte centralen på plats, säger Pernilla Larsson som har bott på floravägen sedan 1999.
– Vi har haft jordvärme och luft/vatten tidigare, men när det var en granne som pratade om att ansluta till fjärrvärme tänkte vi att det kanske var något för oss också.
LOKAL VÄRME FRÅN NÄRLIGGANDE SKOG
Ledningsnätet växer sakta men säkert – för att ansluta ett nytt område krävs det att flera fastighetsägare är intresserade för att det ska vara värt investeringen.
– Nu såg vi en möjlighet att erbjuda Floravägen att koppla på, och skickade ut ett brev till alla längs gatan, säger Benny Wraae, som är VD för Fjärrvärme i Osby.
– Från början var det oljekrisen på 70-och 80-talet som gjorde att man valde att satsa på en lösning för gemensam uppvärmning i främst kommunens egna fastigheter som hade blivit väldigt dyra i drift, berättar Benny.
– Vi är ett kommunalt bolag, och målsättningen är att vi ska leverera värme till våra kunder till ett rimligt pris. Vi jobbar hela tiden för att ge fler kunder möjligheten att ansluta sig.
Gullarpsverket på Mossvägen stod klart 1985, och på 2000-talet uppdaterades det med en ny biobränslepanna som är hjärtat i produktionen av de närmare 50 000 mWh som kommer från lokala råvaror.
– Det blir ett bra val för både miljön och den lokala ekonomin. Vår värme produceras med biobränsle från närliggande skogar, vilket innebär korta transportvägar, minskade utsläpp och ett effektivt utnyttjande av lokala resurser, säger Benny Wraae.
– Genom att vi tar tillvara på restprodukten, askan, som vi sprider ut i skogen skapar vi värme med låg klimatpåverkan – samtidigt som vi stärker den lokala ekonomin.
LÅG INVESTERINGSKOSTNAD
För ett ansluta sig till fjärrvärmenätet behövs ett vattenburet värmesystem i bostaden. När det gäller driftskostnaden per kWh kan det finnas billigare alternativ. Men, menar Benny Wraae, sett till investerings- och underhållskostnader så lönar det sig i längden.
– Att ansluta sig till fjärrvärme är billigare än att investera i andra värmekällor. Det är lång livslängd på en fjärrvärmecentral, och du behöver inte själv ta ansvar för att själva värmekällan fungerar. Vi arbetar ständigt med att utveckla och förbättra vår verksamhet för att hålla priserna stabila och konkurrenskraftiga. Genom effektiv drift och smarta investeringar kan vi erbjuda en prisvärd lösning som du kan lita på – år efter år. Bakom vår verksamhet står ett engagerat team medarbetare som varje dag ser till att vår anläggning och vårt kulvertsystem fungerar optimalt. Med hög kompetens och lokal förankring utför vi löpande service och underhåll för att säkra driften och hålla hög kvalitet, säger Benny.
– Som kund hos oss kan du även teckna ett serviceavtal för din fjärrvärmecentral. Då får du regelbunden tillsyn, snabb hjälp vid behov och en trygghet i att allt fungerar som det ska – året runt.
ANMÄL DITT INTRESSE
Även om ena sidan av Floravägen har förvandlats till ett schakt vid vår besök så tycker även Pernilla Larsson att anslutningen har gått mycket smidigt.
– De började gräva för en vecka sedan ungefär, och allt som är annorlunda inne i huset är två nya hål i väggen. Nu ska gatan fyllas igen, och om ytterligare en vecka beräknas allt vara klart. Det känns bra att ha en närproducerad värmekälla när kylan kommer tillbaka igen.
– Är man intresserad av att skaffa fjärrvärme så är det en god idé att kontakta oss, säger Benny Wraae.
– I kvarteret intill har vi precis anslutit ett område med nybyggda bostäder, och då passade det bra att lägga till Floravägen. Man kan även gå in på vår hemsida för att söka på sin adress, och se om det redan nu finns möjlighet att ansluta sin bostad.
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE
Från start till klart tar arbetet på Floravägen ungefär två veckor.
– Det har gått snabbare än jag väntat mig, säger K-G Holmer, som är en av fastighetsägarna som nu har fjärrvärme.

OM FJÄRRVÄRME I OSBY
Fjärrvärme i Osby har 419 anläggningar varav 23 är offentliga lokaler, ca 60 företag och ca 100 flerfamiljshus. Den nuvarande produktionen ligger på ca 50 000 mWh/år och beräknas öka med 500 mWh årligen under de närmsta åren.
Råvaran för fjärrvärmeproduktionen utgörs av biobränslen, skogsflis. Som reserv och spets användes olja. Energiproduktionen idag sker till 99 % med biobränsle och 1 % med olja. Energin produceras idag i tre biobränslepannor på 3 till 10 mW.
DAGS ATT ANSLUTA – SÅ GÅR DET TILL
1. Grävning och rör
Vi står för all grävning som behövs och vi gör det förstås i samråd med dig. Du får reda på var vi ska gräva och vi flyttar växter som du är rädd om. När vi är klara fyller vi igen schaktet i gatan, återplanterar växter och sår gräs.
2. Installation
Värmeväxlaren är ungefär lika stor som ett badrumsskåp och den monteras på väggen av den auktoriserade VVS-firman du valt. De kan frakta bort den gamla utrustningen om du vill det. Samtidigt installerar vi mätare för fjärrvärmen.
3. Besiktning
Vi kontrollerar och besiktigar vårt arbete. VVS-firman visar dig hur värmeväxlaren fungerar. Den är enkel att hantera.
Sammanlagt är det ungefär tre mil av vattenledningar under vägnätet i Osby som förser bostäder, industrier och offentliga byggnader med värme från Gullarpsverket.
VAD KOSTAR DET?
Under 2025 är vår fasta anslutningsavgift för småhus 8 750 kronor. Sedan tillkommer kostnaden för intern rördragning och värmeväxlare som också ska installeras. Kontakta flera VVS-firmor om erbjudandet. Och hör om du kan få rotavdrag för en del av arbetet. För en normalstor villa brukar det handla om cirka 35 – 40 000 kronor totalt. Priserna varierar, så hur det blir för dig vet du först när du fått offerter från VVS-firmorna. För att se din driftskostnad – gå in på vår hemsida och fyll i din årliga förbrukning för att få en ungefärlig kalkyl.
Bildtext
Pernilla Persson, Emil Ragnarsson, Andreas Jörnebrand och VD Benny Wraae är personalstyrkan på Fjärrvärme i Osby. – Vi jobbar för att varje dag se till att vår anläggning och vårt kulvertsystem fungerar optimalt. Fjärrvärme är ett både driftssäkert, kostnadseffektivt och miljösmart val för att värma upp sin bostad, säger Benny.