Espresso – Din lokala tidning

Fler än 100 000 deltog i vårens stora skräpjakt i Skåne

102 472 barn och vuxna i Skåne har under våren plockat skräp i Håll Sverige Rents årliga kampanj Vi Håller Rent. Sammanlagt deltog nästan 700 000 svenskar, vilket gör skräpplockningen till Sveriges största miljöaktion mot nedskräpning.

Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen Vi Håller Rent varje vår sedan 2004. I år deltog sammanlagt 690 647 svenskar, nästan 15 000 fler än förra året. Av årets deltagare var 601 233 barn. – Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar skräpa ner. Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet, framförallt hos barn och unga. Barn är ofta mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner, säger Johanna.

Flitiga skräpplockare
I denna tidnings utgivningsområde plockades det skräp med frenesi i kampanjen. I Osby deltog 361 barn och vuxna, i Östra Göinge 1489 barn och vuxna och i Älmhult 1470.
– Att så många i regionen går ut och plockar skräp visar vilket engagemang som finns för att stoppa nedskräpningen. Och vi vet att de som plockar skräp lär sig att inte skräpa ner, säger Johanna.

Plast och förpackningar
Mycket av det skräp som deltagarna plockar varje år består av plast och förpackningar som borde ha återvunnits. Det har blivit ett stort samhällsproblem med plastföremål som riskerar att hamna i haven efter att bara ha använts en kort stund.
– Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Samtidigt kommer mycket av skräpet i haven från den mat och dryck som vi konsumerar på språng. Där måste vi alla ändra beteende – och få bättre möjlighet att sortera på stan, avslutar Johanna.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Håll Sverige Rent

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy