Espresso – Din lokala tidning

Flytande julgodis

DRYCK. Det lackar mot jul, en högtid då vi ägnar oss mycket åt mat och dryck. Mycket av det vi äter till jul äter vi kanske bara just då men vi äter också allt det vi också äter ibland året om. I stort sett är all julmaten salt och fet förutom Ris à la Malta och Engelsk fruktkaka – som är söt och fet!

Alla dessa läckerheter kräver naturligtvis sina ädla drycker, inte minst för matsmältningens skull. Vin passar bara undantagsvis till det nordiska julbordet, öl och brännvin passar betydligt bättre men även julmust och mumma fungerar fint i sammanhanget. Och vatten är naturligtvis alltid ett gångbart alternativ.

Stort utbud
Tack vare vårt Systembolag och alla entusiastiska ölbryggare finns det idag ett stort utbud av goda ölvarianter. Systemet har nästan 4.000 att välja mellan och speciellt till jul kommer ett antal trevliga julöl. Kolla de lokala bryggerierna!
Den feta maten avnjuts ofta med en snaps. Systemet har nästan 250 artiklar av kryddat brännvin varav cirka ett tiotal är julsnapsar, bland dem O.P. Anderson Julaquavit, Nr 40071, 209:-/50 cl och Herrgårds Julsnaps, Nr 10782, 149:-/35 cl.

Krydda själv
Eller varför inte krydda ditt eget julbrännvin, det är läge nu. Här mitt eget favoritrecept:

Bengans julsnaps
70 cl okryddat brännvin/vodka
2 kanelstänger á 10 cm
16 st kryddnejlikor
16 st kardemummakärnor
30 cm apelsinzest
6 tsk strösocker
Häll ingredienserna i brännvinet, skaka flaskan så att sockret löser sig och låt flaskan stå några dagar. Provsmaka! Sila!

Beställ online
Har du inte redan gjort det så gå in på systembolaget.se. Där kan du se hela det fantastiska utbud som finns, vad du kan hitta i butiken och vad du kan beställa. I beställningssortimentet kan du botanisera bland mängder av trevliga bekantskaper och du beställer dem lätt via datorn eller mobilen. Efter några dagar får du ett sms och kan hämta ut det du beställt. En fantastisk möjlighet!
Jag gillar söta saker och till den engelska fruktkakan (som jag har whisky i) dricker jag gärna en cognac (t.ex. Grönstedts VO) eller en sherrystinn whisky (t.ex. The Macallan). Ett prisvärt tips för julcognac är Cognac Sarraud XO – Noël, Nr 11243, 299:-/50cl.

Till desserter
Till julens och höstens äppeldesserter måste du prova en Pommeau, en blandning av calvados och färsk äppeljuice, t.ex. Pommeau de Normandie Château du Breuil, Nr 86654, 199:-/70 cl.
Vill du unna dig en god och prisvärd calvados ska du beställa en Calvados La Ribaude Hors d’Age 8 Years, Nr 256, 249:-/35 cl – något helt annat än storsäljarna.

Välj kvalitet före kvantitet!

Må gott!

Bengt Arne
adladrycker@gmail.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x