Espresso – Din lokala tidning
folkan mot ny vår

Folkan i Älmhult går mot en ny vår

Utsågs till Årets Biografinnovatör 2021

KULTUR. Folkets Hus biograf är något utöver det vanliga. För bland annat sitt breda utbud, upplevelsen att kunna äta och dricka gott till filmen och viljan att satsa framåt mitt i den pandemiska snålblåsten utsågs föreningens ordförande Magnus Thuvesson till årets Biografinnovatör 2021.

Men givetvis är jobbet med att skapa en biograf med möjligheter som annars mest hittas i större städer ett lagarbete. Vi tog ett snack med Monica Jönsson som jobbar med det löpande arbetet kring film på Folkan sedan tolv år tillbaka. Och utan henne hade det inte blivit någon utmärkelse.

– Det var jag som nominerade Magnus. Han och Mattias Lindqvist som var vår tidigare ordförande har gjort ett fantastiskt arbete, säger Monica.

STORFILMERNAS VÅR

Pandemin som plågat oss har också gjort att våren 2022 kommer att bli en riktig biovår, eftersom premiären på många storfilmer under de rådande förutsättningarna har skjutits upp gång på gång.

– Nu kör vi på. Jag trycker in bioföreställningar så ofta jag kan. Många biografer visar ju samma filmer men vi försöker jobba med ett handplockat utbud. Förutom stora premiärer som Batman och filmen om Zlatan så har vi ju ett urval som är både Bio Roy och Filmstaden, kan man säga. Vi har några riktigt fina dokumentärer i programmet – bland annat Ennio, som handlar om filmkompositören Ennio Morricones liv.

EXKLUSIVA MEDLEMSVISNINGAR

Den som gillar filmnostalgi på bio har även möjlighet att ansluta sig till Folkans vänner för exklusiva medlemsvisningar.

– I mars visar vi Bodyguard som fyller 30 år i år. Vi har strax över 350 medlemmar i Folkans vänner i dag, men det får gärna bli fler, säger Monica.

MELODIKRYSS OCH AW

Ett digert konsertprogram, AW-kvällar och standup står även på vårens program.

– Vi har också börjat med melodikrysset vissa lördagar, där vi ordnar frukost och gästerna kan lösa krysset tillsammans. Vi jobbar också på att få ut budskapet att man gärna får komma hit och äta i Bistron även om man inte ska gå på något arrangemang. Och så har vi börjat med After Work där bland annat lokala band står på scenen, vilket har blivit väldigt uppskattat bland publiken. Det är väldigt kul att jobba efter alla förändringar som har gjorts i huset .

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x