Espresso – Din lokala tidning
florence

För Florence är en “Göing” – en hjärtesak

Hej Florence! Vem är göing, enligt dig?
– En göing tycker jag är en person som känner sig delaktig i, eller som en del av, denna plats. Delaktighet till platsen finns i hjärtat och i handlingar som att kunna göra skillnad oavsett var man kommer ifrån och att man gjort Östra  Göinge till sitt hem och tagit det till sitt hjärta.

Skulle du själv kalla dig för göing?
– Ja, det kan jag: en stolt göing!

Varför det?
– Jag är en ”nygöing” eftersom jag är nyinflyttad på grund av kärlek. Jag har tagit Östra Göinge till mitt hjärta, som mitt andra hem.

Kan du ge exempel på dialektala ord och uttryck?
– Hmm. Det var inte helt enkelt för en nygöing. ”Go mad!” som betyder god mat, ”aida” betyder äta och ”Braumätt” betyder att man ätit för mycket.

Kan du ge exempel på när du känner att du bidrar till platsen?
– Jag har bidragit med att ha satt Östra Göinge kommun på kartan genom det integrationsarbete jag utförde som integrationsinformatör, samt som ledare för projektet ”Tillsammans bygger vi framtiden”. Arbetet ledde till att en enhet, med syfte att jobba med integrationsfrågor, bildades i kommunen.

Integration sker i mötet mellan människor och för att nå en lyckad integration krävs också att vi kan samverka. Av de aktiviteter som genomfördes i projektet var matmässorna ett lyckat exempel på ett samarbete mellan flera kommunala
verksamheter, lokala företag, föreningar, artister, Göingebor, volontärer, matutställare och eldsjälar som på olika sätt bidrog genom att sponsra, planera och delta. Tusen människor fick träffas, smaka på mat och lära känna varandra och några av dem blev språkvänner. Det var tack vare alla Göingebor som matmässorna blev en sådan succé!

Östra Göinge kommun nominerades i kategorin jämställdhets- och mångfaldssatsning till Winnet Skåne-priset som uppmärksammar den kommun som genomfört en särskilt innovativ satsning. Östra Göinge vann Winnet Skåne-priset 2017!

Under perioden fick kommunen besök av flera ministrar som ville ta del av kommunens integrationsarbete.

Kan du berätta någon historia om eller sägen från Östra Göinge?
– Jag har väl mest hört talas om alla original som fanns här långt innan jag kom hit, men jag kan inte komma på någon särskild händelse. Jag vet ju att det var här Snapphanarna (dåtidens gerillasoldater) kämpade mot svenskarna i kriget om Skåne.

Varför bor du där du bor?
– Jag flyttade till Broby för över tio år sen på grund av kärleken och har bildat familj här. Jag bor med min Magnus och våra två barn. Min man är lokal företagare och en tvättäkta göing! Jag bor i Broby och har många fantastiska människor omkring mig som har blivit en del av mitt liv. Jag är uppvuxen i en storstad så det är klart att jag saknar storstadslivet ibland. Då tar vi oss gärna till en storstad över en helg eller på semester. Det gör vi enkelt eftersom Skånes gröna hjärta har nära till det mesta!

”Den här bilden är tagen i  Ekebacken i Broby. När man har växt upp i en storstad är det fantastiskt med denna vackra natur runt husknuten…. Jag älskar alla färgskiftningar som skogen har.”

 Vad är unikt med just din plats?
– Det är naturen och tystnaden. Här möts den fina lövskogen med den mörka barrskogen och gränsar vidare till Kristianstads slättmark med sin närhet till havet. Det känns tryggt att allt viktigt finns i närheten där jag bor, till exempel skolor, arbetsplatser, vårdcentral och bussförbindelser. Det är en bra plats för mina barn att växa upp på.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x