Espresso – Din lokala tidning
hera

Föräldraskap och kvinnostöd i fokus när projekt HERA startar upp

I höst startar projektet HERA upp på Osby kommun Kompetensa. Med hjälp av föräldrar- och kvinnogrupper kommer projektet fokusera på att ge deltagarna, som består av nyanlända, mer kunskap av föräldraskap i Sverige, förbättra kunskaperna i det svenska språket och ge ett utökat socialt nätverk. ”- Vi har sett ett behov av denna typ av insats och ser väldigt mycket fram emot projektet”, säger Jennifer Engström som är enhetschef på Kompetensa.

HERA står för helhet, etablering, relationer och aktivitet, projektet finansernas genom bidrag från Länsstyrelsen. Syftet med projektet är att skapa bättre förutsättningar för och öka nyanländas möjligheter att etablera sig i samhället. Det kommer delas upp i två delar, del ett blir föräldragrupper som startar i oktober.

– På Kompetensa har vi sett ett behov hos nyanlända av mer kunskap kring föräldraskap i Sverige, rättigheter och skyldigheter som förälder, barns rättigheter, och hur det svenska systemet fungerar kopplat till exempelvis barns skolgång eller hälsa och sjukvård, säger Jennifer.

Vill skapa en trygg och social mötesplats för kvinnor Del två i projektet består av kvinnogrupper där man vill skapa sociala mötesplatser för nyanlända kvinnor för att hjälpa dem att bygga ett socialt nätverk. Förhoppningen är att grupperna även främjar språkinlärningen för deltagarna genom samtal.

Kvinnogrupperna kommer ha ett deltagarfokus där deltagarnas viljor och behov styr aktiviteterna.

– Vi har valt att särskilt fokusera på kvinnor då vår erfarenhet är att de oftare har en längre väg att gå för att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhället. Vi vill ge kvinnorna en röst och lyfta deras vilja och driv i våra aktiviteter, berättar Erika.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x